Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

С влак от София до Дуръс и назад след 2030 година


От българското черноморско пристанище Бургас през София и Скопие да стигаме до албанското пристанище Дуръс на Адриатическо море от 2030 г. Това обсъдиха на първа тристранна среща на високо равнище директорите на българската Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), „Македонски железници – Инфраструктура“ и „Албански железници“,  Проектът е част от паневропейския транспортен коридор №8, пише на сайта си българската НКЖИ

Беше подписано споразумение за създаване на съвместна експертна група, която да работи по проектите, които се изпълняват в трите страни. Предвижда се новият железен път да отговаря на всички европейски изисквания. Проблем има около един участък от трасето – между Северна Македония и Албания в близост до Охридското езеро, където ЮНЕСКО не разрешава строителство. През август предстои проектът да бъде доуточнен, а през септември ще има нова среща на трите железопътни администрации в Албания.

Пет години от опита за преврат в Турция


Турция отбеляза 5 години от неуспешния опит за преврат, за който властите обвиняват живеещия в изгнание в САЩ проповедник Фетуллах Гюлен. Вечерта на 15 юли 2016 г. метежници се опитаха да свалят от власт президента Реджеп Ердоган, като използваха военни подразделения, танкове и бойна авиация. Загинаха над 250 души, а около 2000 бяха ранени. 

„15 юли е победата на народа, народната воля, на онези, които са отдали сърцата си на демокрацията“, заяви на възпоменателна церемония в парламента в Анкара Ердоган, цитиран от БНР- „Хоризонт“. 5 години след опита за преврат Турция е коренно променена – след масирана чистка в редица сектори на държавната власт, тя е вече президентска република, в обтегнати отношения със съюзниците си в Европа и САЩ, а националната валута е на ниво една трета от стойността ѝ преди 5 години.

Интерконектор за природен газ свърза Гърция и Северна Македония


В Атина Гърция и Северна Македония подписаха договор за изграждане на интерконектор за природен газ, съобщи информационният портал zoom.mk, цитиран от БГНЕС. На подписването е присъствал и американския посланик в Гърция Джефри Паят. Проектът е на стойност около 100 млн. евро. Подписи под документа положиха гръцкият министър за околна среда и енергетика Костас Скрекас и министърът на икономиката на Северна Македония Крешник Бектеши,  който изтъкна, че договорът ще позволи диверсификация на източниците на природен газ в целия регион на Западните Балкани. Проектът ще създаде около хиляда работни места.

Американски вертолет кацна неочаквано в центъра на Букурещ


Въздушният парад, планиран за Деня на румънските военновъздушни сили и церемонията по случай приключването на мисията на румънските военни в Афганистан, бе отменен със заповед на министъра на отбраната на Румъния Николае-Йонел Чука. Решението е взето след като в четвъртък американски вертолет, участвал в репетициите, сигнализирал за технически проблем и бил принуден да кацне извънредно в центъра на Букурещ, насред автомобилния трафик, съобщи „Дневник“. За щастие, инцидентът се разминал без жертви и особени материални щети. На церемонията по приключване на мисията, военните ще преминат под Триумфалната арка на площад „Виктория“. През 19-годишното присъствие на румънски военни в Афганистан са загинали 27 румънци, а над 200 са били ранени.

Нови Covid ограничения в Гърция


Нови ограничителни мерки срещу Covid-19 влизат в сила в Гърция от 16 юли, предаде от Гърция кореспондентът на БНР Катя Пеева. По нареждане на министъра на здравеопазването Василис Кикилиас Vassilis Kikilias до края на август във всички заведения на закрито ще се допускат само ваксинирани.

Нощните заведения на открито ще работят с намален брой клиенти, без правостоящи. Ще се следи строго за спазване на дистанция. За собственици на заведения, нарушили разпоредбите, са предвидени солени глоби от 2 хиляди до 10 хиляди евро и отнемане на лиценз до два месеца. Нежелаещите да се ваксинират сред здравните работници и персонала на заведенията за възрастни хора ще трябва да излязат принудително в неплатен отпуск.

Новите ограничения доведоха до протести в центъра на гръцката столица.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС, economy.gov.mk, архив

Още от категорията

Застудяване ще доведе бурен вятър и дъжд

В неделя през страната ще премине студен атмосферен фронт. Още сутринта облачността от запад-северозапад ще започне бързо да се увеличава и ще завали дъжд, а по-късно валежите ще обхванат Централна и Източна България. Вятърът от северозапад ще се..

публикувано на 28.09.24 в 18:30

България е начело в европейска класация за добро здраве и дълъг живот

Българите живеят по-дълго и в по-добро здраве в сравнение с повечето граждани на Европейския съюз, показват данните на Евростат. Страната ни изпреварва с над 4 години средните нива в ЕС на фона на най-ниската очаквана продължителност на живота и дълго..

публикувано на 28.09.24 в 12:54

Кабинетът предвиди 6,2 млн. лв. за превенция на домашното насилие

Служебното правителство прие Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за периода 2024-2026 г., съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Над 6,2 млн. лв. ще струват на държавата предвидените мерки. Най-много средства ще бъдат..

публикувано на 28.09.24 в 10:55