На 1 август, в крайморския курортен град Царево, започва „вкусен“ фестивал, посветен на типичния за Странджа манов мед, прочут с лечебните си свойства. Всяка година, пчелари от цялата страна представят на своеобразното изложение невероятна палитра от пчелни продукти. В програмата тази година са предвидени и дискусии, където ще бъдат обсъдени възможностите за финансиране на пчеларството, както и новостите в медицинското приложение на меда.
Странджанският манов мед е поредният български хранителен продукт, включен през 2019г. от ЕК в списъка със защитени наименования за произход на ЕС. Планината, в която се добива, е част от защитените зони на „Натура 2000“. Пчеларството там отдавна е важен поминък, за което свидетелстват още съществуващите тръвни кошери и дънери с пчели от края на 19 век.
Медът, с цвят на тъмен кехлибар, се получава от сладкия сок на жълъдите на дъба и т.нар. „медена роса“ от някои насекоми. Пчелите събират сладката течност, която благодарение на тях се превръща в мед, богат на важни микроелементи.
Съставил: Венета Николова
В брой 56 на предаването слушайте: В българското магазинче на брюкселския квартал Скарбек или как се прави бизнес в административния център на Европа – репортаж на Даниела Големинова Рубрика „Мост на вярата“: Коя е жената до българския..
На прага на астрономическото лято и покачването на температурите най-важно е да имаме вода. Летните месеци на 2024-а обаче бяха истинско изпитание за стотици населени места в различни части България, които бяха без вода или на частичен режим на..
Две медийни годишнини се отбелязват в Българския културен институт в Лондон на 19 юни. Това са 60-годишнината от излизането на първия брой на сп. ЛИК – изданието за литература, изкуство и култура на Българската телеграфна агенция и 90-годишнината..
България е на второ място в ЕС по качество на водите за къпане за 2024 г., показват данните на Европейската агенция за околна среда, публикувани от..
В събота, 21 юни, минималните температури ще са от 11 до 18°, в София – 11°. През деня ще преобладава слънчево време. Преди обяд по-значителна..