Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

И църквата не може да ускори ваксинацията в Румъния

Кампанията по ваксиниране срещу Covid-19 в Румъния се забави и в началото на август едва 1/4 от румънците са напълно имунизирани. Особено труден е процесът в селските региони. Властите в Букурещ се опитват да привлекат православната църква да подкрепи ваксинацията, заради очакваната четвърта вълна на пандемията, пише Politico. Но 70-годишният патриарх Даниил е въздържан по темата, а много свещеници дори са противници на ваксините. Скептиците в страната към ваксините са мнозинство - почти 59% от населението, сочи проучване на Eurofund от май. Властите трябваше да затворят повечето ваксинационни центрове заради липсата на желаeщи и да продадат 1,17 млн. дози ваксини на Дания и 1 млн. дози на Ирландия.

Хърватия е на крачка от отпадане на визите за САЩ

САЩ направиха една от последните стъпки към премахване на визите за Хърватия. "Номинирах Хърватия за присъединяване към програмата за отмяна на визите. Тази стъпка към безвизово пътуване признава огромния напредък на Хърватия в постигането на строгите стандарти за страните участнички в програмата“, написа в Туитър държавният секретар Антъни Блинкен. Това развитие на процеса е очаквано още от началото на 2021 г., когато бе обявено, че отказите за издаване на американски визи за хърватски граждани е паднал под 3% - до 2,69%, което е едно от условията за премахване на визовия режим. САЩ имат визов режим с 4 страни в ЕС - България, Румъния, Хърватия и Кипър, предаде хърватската държавна телевизия HRT.

Приближени на сръбския президент го дадоха на съд, за да го оправдаят

Милош Вучевич

Милош Вучевич - заместник на сръбския президент Александър Вучич в управляващата Сръбска прогресивна партия, е подал иск за започване на наказателно преследване срещу държавния глава по обвинение за връзки с мафията. В съобщението Вучевич обяснява, че искът е подаден, за да се докаже невиновността на сръбския лидер. „Подадох иск срещу Александър Вучич и срещу Александър Вулин (министър на вътрешните работи). Искът е подготвен така, че да се разследва дали съществуват връзки между държавата с клана Беливук”, каза Вучевич. Преди това бе разпространена информация, че Велко Беливук - ръководител на престъпна група, заподозряна в няколко брутални убийства, изнудване, отвличане и трафик на наркотици, е разкрил пред  прокуратурата свои връзки със сръбския президент Александър Вучич и други хора от върхушката на Сръбската прогресивна партия, предаде БГНЕС.

Новата турска конституция не предвижда отстраняване на президента

Управляващата в Турция „Партия на справедливостта и развитието” е готова с проектоконституция. Тя дава право на гражданите да внасят законопроекти в парламента, а депутатите ще могат да уволняват министри и вицепрезидента, съобщи в. „Сабах“. Но за отстраняването ще е нужно абсолютно мнозинство с 3/5 от гласовете. Не се предвижда пряк вот на доверие към президента, защото според конституционните съветници на държавния глава „в президентската система президентът се избира пряко от народа и получава вот на доверие от народа“. Президентът Реджеп Ердоган обяви на 1 февруари 2021 г., че е време Турция да има нова конституция, която да замени старата, създадена при режима на военните през 1982 г. Ердоган призова на 5 август своите съпартийци да отидат до всеки дом и къща, за да обяснят на гражданите предимствата на бъдещата нова конституция.

Кризисна обстановка в Северна Македония заради многобройните пожари

Правителството на Република Северна Македония обяви кризисно ситуация с продължителност 30 дни заради увеличената честота на пожари и за предотвратяване на тяхното разпространение. „Решението за наличието на кризисна ситуация е взето предвид необходимостта от рационално използване на националните ресурси и координирани действия на всички заинтересовани институции, поради увеличаване на появата на пожари и предотвратяване на тяхното разпространение“, се казва в съобщението на правителството. Според телевизия „Сител” ситуацията с пожарите буквално се променя всяка минута и властите забраниха всякакво придвижване на граждани в гори и горски местности. За гасенето на пожарите в страната помагат екипи и техника от Сърбия, България и Словения. 

Съставил: Иво Иванов

Снимки: БГНЕС, архив, Facebook/ Милош Вучевич, Facebook /Парламент на Турция, sitel.com.mk

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05