Животът на световноизвестните готвачи Джанфранко и Анна Киарини преминава на бързи обороти и в чести пътувания до безброй дестинации. В списъка им от посетени държави намират място цели 114, в които двамата помагат на местни предприемачи да започнат свой бизнес и да превърнат ресторантите си в предпочитани места, не просто за хранене, а за незабравимо преживяване.
Същата амбиция ги поддържа активни и днес, докато се наслаждават на работата си в семейния им ресторант в българското село Девино. Разположено между Велико Търново и Търговище и почти безлюдно, то ги пленява още в първите минути щом пристигат на оглед за имот, открит с обява в социалните мрежи.
Защо в България? – Познават страната ни добре още от 2015 година, когато Джанфранко пристига в Банско като специален гост на кулинарен фестивал. След края му, двамата наемат кола и предприемат обиколка, която ги отвежда в Пловдив, София, Велико Търново, Варна и Бургас. Половин година по-късно се връщат отново у нас, с желанието да закупят жилище и да продължат да опознават страната ни. Спират се на имот в пиринския курорт, но бързо осъзнават, че мястото не е подходящо за тях. Пандемията от Covid-19 и загуба в семейството им, ги принуждава да заминат за САЩ, а скоро след това попадат на анонс, че отдавна изоставеното училище в село Девино е обявено за продажба. Освен двата големи етажа, които преустрояват в ресторант за едва 10 души и жилищна част за Джанфранко и Анна, те получават и огромен двор с неповторима гледка към околността.
„Успяваме да се справим с ресторанта само двамата. Аз работя в кухнята, а Анна сервира – разказва Джанфранко пред Радио България. – Не искаме в нашия ресторант клиентите да се сблъскват със сервитьори, както в хиляди други в България. Някои от тях са много отдадени на професията и се грижат всичко с вас да е наред, но голяма част работят това, защото няма какво друго да правят. Това веднага си проличава, заради недоброто обслужване. Така че ние не искаме да рискуваме с някого, който застава между нас и нашите гости.“
Двамата се стремят ястията, които приготвят, да изглеждат модерно, без да изневеряват на условието да носят български отпечатък:
„С Анна сме хора, които обичаме да се храним леко. Харесваме средиземноморската диета. Обичаме сирене, но се стараем то да бъде достатъчно зряло, харесваме кьопоолу, шопска салата, лютеница, таратор. Използваме и продукти, които ги има тук, но почти не се използват. Такива, например, са охлювите. Опитваме се да придадем нова идентичност на българската кухня, да я издигнем на най-високо кулинарно изразно ниво. Трябва да създадем ново поколение имена, които да бъдат ориентир за чужденците, които не познават България. Освен това, ние се стараем да доразвиваме вече познатите ни ястия.“
Пример за такова е традиционната българска студена супа – таратор, към чийто състав освен кисело мляко и нарязани на много ситно краставици, двамата кулинари прибавят охлюви и сос от лимон и масло. Гозбата поднасят гарнирана със зеленчуков чипс.
Любопитно е, че Джанфранко и Анна стриктно спазват правилото си да не допускат лица под 18-годишна възраст в своето кулинарно кътче. Това има своето логично обяснение, убеден е италианецът:
„Ние смятаме, че децата не могат да бъдат принуждавани да седят на едно място в продължение на 6 часа и да консумират храна, която няма да харесат, няма да разберат, а през това време ще трябва да се държат по определен начин. Те трябва и могат да бъдат оставени на грижите на техните баби и дядовци, където ще имат свободата да ядат каквото решат, да правят каквото поискат, защото ще бъдат в безопасност, докато родителите им заслужено отдъхнат за кратко от задълженията и напрегнатото си ежедневие.“
Снимки: Facebook / @10DieciBoutique, dieciboutique.com, личен архив
Ден на отворените врати на Фар Шабла ще се състои днес, съобщават от Община Шабла. Посетителите ще могат да разгледат най-стария действащ фар на българското Черноморие – да влязат в историческата сграда, да научат интересни факти за морската навигация..
В "България днес" на 24 Юли слушайте: 05:25 – Започна Първият фестивал на българските фолклорни състави в чужбина във Велико Търново 11:57 – Ерика Пералес от Аржентина, влюбена в родопските песни 17:02 – Асоциацията на..
В петък минималните температури ще са от 18 до 25°. В София ще е 20°. През деня ще бъде слънчево и отново горещо. Ще духа слаб вятър, предимно от изток. Максималните температури ще бъдат между 36 и 41°, в столицата ще е около 37°. По..
В "България днес" на 23 юли слушайте: 05:31- "Учим, играейки. Играем, учейки!“ – започна годишната среща на АБУЧ – репортаж от Велико Търново на..
В брой 61 на предаването слушайте: Писателката Здравка Евтимова за срещите си в българските училища по света и за участието си като..
От 24 до 26 юли в Кюстендил ще се състои 21-вото издание на Международния фолклорен фестивал "Сребърна пафта" – празник на културното..