Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В държавния бюджет има пари, но е нужна актуализация

Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Умоляваме парламента да сформира бюджетна комисия и да актуализира бюджета, апелира пред депутатите финансовият служебен министър Асен Василев.

Той отчете изпълнението на бюджета за първите 6 месеца на годината и заяви, че всички възможности за преструктуриране са изчерпани и по настоящите разходи държавата ще може да се разплаща до октомври. Министърат увери, че държавата има пари и затова не са поети дългове, но е нужна санкция от парламента, за да могат да се разходват.

Приходите за първото шестмесечие са 12,6 млрд.евро, което е с 1,7 млрд. повече от приходите за същия период на 2020 г. "До края на годината очакваме да съберем около 2 млрд. лева приходи, над заложеното в Закона за бюджета“ заяви Василев.

Въпросът за актуализацията на държавния бюджет предизвика спор в НС.

„Има такъв народ“  има свой вариант на актуализация на бюджета, заяви финансовият експерт напартията Пламен Данаилов. Във варианта, предложен от служебния кабинет, отсъстват ключови разходни пера, смята Данаилов и посочи, че очаква приходната част да бъде малко по-висока, а разходната  да се преструктурара.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Александър Иванов заяви, че тяхната партия не биха могли да разпишат празен чек на служебното правителство на президента Румен Радев.

Коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!” предложи бюджетът да се актуализира незабавно в парламента. Съпредседателят Мая Манолова настоя минималната пенсия да бъде повишена до 369 лв. (188 евро).

Очаква се позицията на социалистите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25