Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При нова Covid вълна плановите операции не трябва да спират

Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Мерките, които следва да се предприемат във връзка с очакваното увеличение на заболеваемостта от Covid -19 в страната, бяха обсъдени на среща между министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров и ръководствата на асоциациите на болниците - частни, държавни и университетски. Министърът изтъкна категоричното си мнение, че при нова вълна на коронавирус плановите операции не трябва да спират. Той също каза, че се водят разговори за увеличаване на цената на клиничната пътека за лечение на Covid-19, както и че Министерството на здравеопазването предлага създаването на пакет за диагностика и лечение на пациенти с Covid-19 в амбулаторни условия.

214 млн. лева не достигат за борбата с коронавируса

От доклад на министър Стойчо Кацаров става ясно, че още 214 млн. лв. са необходими на Министерството на здравеопазването за справяне с четвъртата вълна на Covid-19. Документът беше представен пред Консултативния съвет по национална сигурност, свикан от президента Румен Радев на 16 август. Според разчетите 46 млн. лв. са необходими, само за да бъдат платени поръчаните през април 1,5 млн. дози ваксини. Нужни са също така 114 млн. лв. за изплащането на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал и на премии за работещите на първа линия в борбата срещу коронавируса. Други 19 млн. лв. трябват за поставянето на ваксини от общопрактикуващите лекари. Според изводите от доклада актуализацията на бюджета е наложителна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55