След едногодишна ковид-пауза, Видинският панаир се завръща. Събитието тази година е в дните между 20 и 29 август и по традиция се провежда в бившето военно поделение непосредствено до крепостта „Баба Вида”.
Повече от 120 търговци, занаятчии и производители представят продукцията си всеки ден от 10:00 часа сутринта до 2:00 часа през нощта, а всяка вечер има и музикални концерти на открито. Входът е свободен, като тази година организаторите поставят акцент върху участието на множество изпълнители от балканските ни съседки Сърбия и Румъния, сред които Драгана Миркович, Миле Китич и Индира Радич. За първи път ще бъде организирано и надсвирване на духови оркестри от България и Сърбия. Ще има и съпътстваща програма, в която ще се включат ансамбъл „Дунав”, Градският духов оркестър и самодейни състави от региона.
Видинският панаир води своето начало от преди повече от един век. Първото му издание е било през 1892 година, като идеята е била той да бъде само земеделско и скотовъдско събитие. През 1935 г. е взето решение панаирът да е ежегоден, да започва в края на август и да бъде с продължителност между 7 и 13 дни - нещо, което и до днес се спазва. По онова време събитието било много популярно зад граница и на него идвали много чужденци. След прекъсване от 15 години, след демократичните промени в страната ни, Видинският панаир е възстановен през 2007 г, а от 2013 година мястото на провеждането му е в близост до крепостта „Баба Вида“.
Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни пътешественици, халвата е била разпространен десерт по българските земи още през XVI век . Нашенската й..
Едно от най-любопитните и колоритните места на всяко населено място е неговият пазар. Без значение дали е ежедневен или се случва в специален ден от седмицата, дали има специфика на продукцията, която предлага или не, пазарът е културен феномен, който..
Над 80 занаятчии представят майсторството си в Нощта на Самоводската чаршия във Велико Търново, съобщава БТА. До 23 септември Фестивалът на занаятите ще представи традиционни и нови техники в различни сфери на бита. Сред тях са ателиета за изработка..
Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни..