Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тракийски мистерии" в Стария град на Несебър

4
Снимка: Община Несебър

Фестивал в някогашната Мелсамбрия, както назовавали траките захвърленото сред морето парче земя, ще ни върне хилядолетия назад чрез пресъздаването на древни мистерии и ритуали. На 26 и 27 август Академия „Орфика” кани гостите и жителите на Несебър да извървят дългата пътечка по вълните към Стария град, където миналото ще отнеме настоящето и от тази времева амалгама ще се роди „някога”.

В програмата на фестивала „Тракийски мистерии” са включени два интерактивни спектакъла – „Тракийска мистерийна драма” и „Мистерия на тракийския херос”. Според Цветан Гайдарски, директора на академията, тракийските мистерии не представляват актьорска преструвка, която да съблазнява хората със зрелища и несъстояли се случки от дистанция, а изцяло са обвързани със сакралните корени на битието. Затова и публиката ще се превърне в своеобразен участник, съпреживявайки наравно с актьорите призоваването на свещеното начало чрез танц, слово и музика.

„Всичко, което правим в Академия „Орфика”, по отношение на тракийските възстановки, се основава на интересен феномен – разказва Тодор Йотов, директор на фестивала. – За разлика от други култури, за които се предполагат разни неща, при траките ние имаме свидетелства по нашите земи – за техния бит и изкуство, за това как са подреждали живота си около общуването със свещеното. Тези свидетелства са записани върху плочки, артефакти, каменни мегалити и езикът има начин да бъде разчетен чрез метода на Стефан Гайд.”

Това е причината да доловим и днес звученето на автентичните тракийски ладове, твърди Тодор Йотов.

„Ладовете са били записани чрез стар вид нотопис. И това, което по-късно се открива в невменото писмо под формата на църковни песнопения от Второто българско царство, има връзка с наследеното от миналото. Същото се отнася и за фолклора, тъй като все още има райони в страната ни, в които се среща отглас от тези стари ладове. Изобщо музиката е един от езиците за представяне на връзката между сакралното и преживяванията в нашия свят.”

В програмата на фестивала са включени също изложбата „Тракийски мистерии” на художничката Диляна Ангелова, както и лекция по трансцедентална наука за свещения език на траките и неговото значение за съвременния човек.


„Свещеното е свързано със светлината – истина, която винаги е светла, красота, която винаги е светла, неща, от които човек не може да се скрие – обяснява езотеричната гледна точка към наследството на траките Тодор Йотов. – Целият им живот е бил повтаряне и откриване на нови начини – тази светлина да бъде въведена в бита. Те украсявали домовете си, правили са всяко нещо като свещенодействие, за да може свещената истина да се отрази в индивидуалния им живот, в живота на децата им, в делата им, в общността.”

Снимки: Академия „Орфика”, община Несебър


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15