Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Найден Тодоров заменя нотите с думи в „Полъх от ангели“

Снимка: архив

Какво е общото между класическата музика, фантастиката и времето прекарано в полет? Отговор на този въпрос дава дебютният сборник с разкази „Полъх от ангели“, на директора на Софийска филхармония –диригентът Найден Тодоров. Когато човекът на изкуството е талантлив, за него граници няма и новата му роля на писател доказва това твърдение. Заради ограниченото свободно време, известният музикант пише историите си в небето, докато пътува от една точка до друга, и разказва за вътрешните светове, терзания и мечти на ангели и роботи. Разказва за хора, дарени с умението да променят събития или да се вселяват в телата на мъртвите, за да продължат делата им, а основната движеща сила в тях е човещината, същността на човека и любовта към него. Мотивът е вечното търсене на онази хармония, която ражда красивата музика, добрия текст и смисъла на съществуването.


Сборникът „Полъх на ангели“ ще бъде премиерно представена на 2 септември в рамките на фестивала „Аполония“ в Созопол. *Найден Тодоров е роден в Пловдив през 1974 г. Музикалното си образование получава във Виена, която във времето се превръща в негов втори дом. Работил е в Израел, дирижирал е десетки състави по целия свят. В България е работил с Пловдивската филхармония и Русенската опера, а от 2017 година е ръководител на Софийската филхармония.

Съставил: Весела Кръстева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Времето остава облачно с превалявания

В понеделник облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява. До вечерта валежите ще спират. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще бъде на изток. Максималните температури ще бъдат между 22° и..

публикувано на 19.05.24 в 18:30

Вечерни бдения в цялата страна в съпричастност към болните от ХИВ/СПИН

Под мотото “Помним! Приемаме! Подкрепяме!” ще премине днешният Международен ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод в 28-те областни града ще се проведат вечерни бдения, тъй като запалената свещ символизира вярата, че заедно..

публикувано на 19.05.24 в 17:10
Пламен Димитров

Университетите ще получат утре обещаните увеличения, е уверил образователният министър

Служебният образователен министър Галин Цоков е уверил, че заложените 39 млн. лв. в бюджета за висшето образование ще бъдат преведени утре на университетите, съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Така заплатите на асистентите ще..

публикувано на 19.05.24 в 16:01