Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вършец е домакин на третия за това лято „Поход към здравето“

Вършец
Снимка: Facebook / @CityHallVarshets

За трети път това лято, на 28 и 29 август, във Вършец ще се проведе „Поход към здравето”. „Движението е най-естественият начин да комуникираме, а застояването се превръща в един глобален проблем, решението на който зависи изцяло от нас“ – в това е категорична Катерина Вълчева, кинезиолог и секретар на Народно читалище „Изгрев – 2019” в село Горна Бела Речка, общ. Вършец. Тя заедно с анестезиолога д-р Илко Асенов създават платформата „Modus Vivendi”, чиято цел е да помогне на хората да се върнат към себе си, да разберат и приемат своята отговорност към телата си и тяхното лично физическо здраве,

„Близо две години разговаряме в чисто приятелски кръг за болестите и техните причини – нещо, което е голяма тема за мен, и д-р Асенов като анестезиолог има изключително много опит в работата с човешкото здраве – разказва Катерина Вълчева. – Той ми разказа една изключително красива история за неговия детски лекар и какво е представлявал лекарят като идеал в миналото. Говорихме и за това как ние, хората губим контакта със собственото си тяло и с нашите лекари и колко е нужно да изградим отново тази връзка. Тогава неговата съпруга Мариана Асенова ни прикани да говорим с хората за това и някак си там се роди това „дете”, наречено „Modus Vivendi”, което цели да върне хората към себе си."

Вършец е много важен елемент в това припомняне на „начина на живот“ от миналото, а целият маршрут на „Похода на здравето“ разказва славната история на балнеоложкия курорт. Всичко ще започне по традиция в 9.30 часа от паметника на д-р Дамян Иванов, който първи оценява даровете на града на здравето Вършец. След това преминава през „Боров парк”, за да продължи до „Иванчова поляна” като през цялото време участниците ще имат възможност в движение да чуят лекцията на Катерина Вълчева и д-р Илко Асенов. 

Паметникът на д-р Дамян Иванов във Вършец
Вършец е първият балнеолечебен курорт в България. Първият балнеолог – д-р Дамян Иванов, завършва медицина в Грац, след което се прибира в родината си и става първият щатен лекар в областта – разказва д-р Илко Асенов. – Тогава, от едно селце Вършец се превръща в модерен европейски курорт и именно д-р Дамян Иванов е бил визионерът, направил и банята, и каптирал извори. Изградил и санитарно-защитена зона около тях, където съчетал освен лечебното въздействие на минералната вода и разходки на открито. Той е инициатор на изграждането на „Слънчевата градина“ около банята на курорта, една от най-привлекателните забележителности на града. Тя е в непосредствена близост до Боровия парк, който със своята площ от 800 дка представлява втория по големина изкуствено засаден парк в България след Борисовата градина в София. Искаме да акцентираме върху това, което е направил д-р Иванов, за да запознаем хората с другото различно лице на Вършец“ – разказва д-р Илко Асенов


Освен природните забележителности, курортът е добре известен и с минералната си вода, която е уникална със своите лечебни качества. Тя може да се прилага както външно, така и вътрешно, обяснява д-р Асенов:

„Тъй като е достатъчно близка по състав на кръвната плазма, има известна радиоактивност, в рамките на нормата. Това е т. нар. благоприятна радиоактивност, която помага на организма да се чисти и през кожата, и през храносмилателния тракт, от всички токсини и вредни вещества, които някога отнякъде сме се излъгали да приемем. Има свойството леко да затопля тялото, помага и при заболявания на периферната нервна система, на костно-мускулната система, на бъбреците и отделителната функция на организма, на храносмилателния тракт, както и на сърдечно-съдовата система.” 


Инициативата „Поход към здравето” на платформата „Modus Vivendi”  е насочен към хората от всички възрастови групи. „Ние трябва да бъдем отговорни към нашето тяло, ако искаме и то да ни служи вярно“ – казва в заключение Катерина Вълчева.

Съставил: Весела Кръстева

Снимки: БНР Видин, Община Вършец, bulgariatravel.org, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28