Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България вече преобладава Делта вариантът на коронавируса

Снимка: БГНЕС

Анализите на 394 клинични проби, предадени за секвениране със SARS-CoV-2 в Националния център по заразни и паразитни болести показват, че при 389 (98,7%) от тях е установен вариант Делта, съобщи Министерството на здравеопазването. Останалите 5 (1,3% ) проби са с Алфа варианта на вируса.

Клиничните проби са взети от пациенти с Covid-19 в периода 21 юли – 12 август. Изпратени са от 64 различни лечебни заведения, в 26 области на страната.

Здравните власти предупреждават, че в следващите дни заболелите ще достигнат до 2500 на ден. Затова главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев препоръчва прилагането на мерки в цялата страна, както е разписано в приетия от Министерския съвет план. Според него трябва да се спазват 50-те процента от капацитета на заведенията, а при необходимост може да се наложи забрана за масови мероприятия. По думите на Кунчев, алтернативата на ограниченията е работещите в заведенията, както и клиентите да бъдат имунизирани.

В подкрепа на имунизационната кампания се включиха и големите търговски вериги, които предлагат ваучери за храна на стойност 20 лв (10 евро) за ваксина. За кампанията „Ваучери за храна срещу ваксина“ здравните власти са осигурили екипи, които да имунизират на входовете на търговските обекти. Временните ваксинационни пунктове ще работят от 3 септември до края на месеца.

Гражданите обаче приеха скептично това предложение, като посочиха, че който има желание, ще се ваксинира – с ваучер или без ваучер, защото това е свободно желание на всеки гражданин.

„Може би  ваучерите ще накарат някои хора да се ваксинират. Има доста хора, които са с ниски доходи и това може би е някакъв стимул за тях“, предполага жителка на град Велико Търново в анкета на кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова.

 „Съмнява ме, че за 20 лева ваучер ще отидат да се ваксинират, няма да може да стане това нещо“ – казва друг гражданин, а трети допълва:

 „Дотам ли го докараха с ваксинацията, много зле е тази работа. Те правят ваксинация в пандемия, което според мен е абсолютна глупост.“

Междувременно днес недоволните от протовоепидемичните мерки смятат да изразят несъгласието си с протестно шествие. То е организирано от граждански организации и политически партии срещу ваксините и мерките срещу коронавируса.

Съставил: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45