Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Devet, балканските корени и музикалните приятелства

Представяме Йелена Кръстич и Никола Станошевич – част от българо-сръбския проект

Снимка: facebook.com/devetmusic

Срещат се във Виена, като участници в джаз формация на свой колега. Любомир Господинов е от България, Никола Станошевич – от Сърбия. Събират ги балканските им корени и интересът към етно-джаз експериментите, особено с неравноделните ритми, най-добре запазени и многообразни в българската фолклорна музика. Така поставят началото на Devet – един наистина интересен и успешен проект. Малко по-късно, като гост в някои пиеси, към тях се присъединява певицата Йелена Кръстич – също от Сърбия. И съвсем по балкански, професионалните контакти прерастват в близко приятелство, което продължава и до днес. В мулти-култи атмосферата на австрийската столица подобно музикално сътрудничество е нещо обичайно. Но за Любомир, Никола и Йелена е уникален шанс да споделят и обогатят общите си идеи – и тримата са израсли с балканската традиция, получили са класическо образование и са влюбени в импровизационната музика. Преди по-малко от месец дуо Devet и Йелена взеха участие в Банско джаз фест, което беше първата им изява у нас. А след концерта дадоха и първите си интервюта за Радио България.

Йелена е от музикантско семейство. Родена е в Ковин, Южен Банат, там започва да учи пиано и класическо пеене, продължава в Средното музикално училище „Йосип Славенски“ в Белград, след това завършва консерваторията в Грац. Във Виена се дипломира в специалностите педагогика, класическо и джаз пеене. Има частна школа по пеене, създала е своя система на преподаване, която успява да опише по време на локдауна. Учениците ѝ са от САЩ, Русия и различни страни на Европа. Един от най-активните периоди в кариерата ѝ е като част от групата на Хосе Фелисиано, когато пее по цял свят и споделя сцената с легендарни музиканти. Казва, че най-искрено харесва страната ни – допада ѝ манталитетът на българите, архитектурата, храната и разбира се – фолклорът ни. Публиката в Банско прие възторжено нейната интерпретация на „Имала майка едно ми чедо“ – популярна българска песен, която Йелена е научила две седмици преди концерта.

„Обичам да пея всякаква музика, особено балканска. Усещам я в кръвта си. Обичам неравноделните ритми, с тях също се чувствам свободна. Трябва да кажа, че да пея на български, ме прави щастлива. Усещането е прекрасно. Любимите ми песни са „Море сокол пие“, „Македонско девойче“,  но „Елено, керко“ е на първо място. Не винаги „ми лежи“ да пея на друг език, но на македонски и български – все едно пея на своя език, на сръбски.“

Никола Станошевич също е от семейство на музиканти. Започва да свири на пиано едва шестгодишен, в родния си Крагуевац, завършил е консерватории в Линц и Виена. Баща му цял живот е носил акордеона си, чичо му – контрабаса. Затова за него избрали пианото – „да седи и да свири“. Казва, че са направили добър избор, защото се влюбил в пианото от пръв поглед. „Това е всичко, което имам – моето джаз пиано, чрез което изразявам себе си. Когато някой иска да ме опознае, го каня на концерт – така може да научи всичко за мен“ – представя се Никола. В Австрия е от 20 години, преподава, свири в различни проекти, включително с братя Владигерови, които също живеят във Виена. Следи работата и на други български музиканти, Теодосий Спасов е един от любимите му изпълнители.

„Като малък мечтаех да живея в голям град, където да ме познават заради музиката ми. Мога да кажа, че сбъднах мечтата си скоро след като се установих в Австрия. С Любо се срещнах през 2005 г., свирехме в един джаз бенд. Първата композиция, която изпълнихме, беше „Девет“ или „Девятка“, позната от репертоара на Теодосий Спасов и Влатко Стефановски. Това е една от причините да наречем нашето дуо Devet, както и първия ни албум, записан преди три години. Планираме следващия – Devet Extended, с няколко гост-музиканти. Много се радвам, че съм тук, надявам се да имам и други възможности да свиря в България, както и на всички наши балкански земи, където хората са щастливи с нашата музика, разбират езика, познават характерните ритми, върху които изграждаме нашата музика.“ 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15