Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив – градът на Съединението

Снимка: БГНЕС

На площад „Съединение“ в Пловдив се издига внушителен монумент, който напомня за историческите събития от 1885 г., когато България успява да събере двете си половини – Източна Румелия и Княжество България. Паметникът на Съединението в града е издигнат век след важното събитие. Централно място в 12-метровата скулптурна композиция заема фигура на млада жена, вдигнала над главата си лавров венец. От двете ѝ страни са разположени величествено разперени криле на птица, символ на стремежа към единство и порива на българите за свобода на двете разединени части на родината в годините от Освобождението /1878/ до 1885-а. Венецът е символ на постигнатата победа. Скулптурата е дело на известния с монументалните си творби български творец Величко Минеков. А до нея ни отвежда най-дългият булевард в града – „Шести септември“.

На площад „Съединение“ се намира и сградата, построена за Областното събрание на Източна Румелия, но която не успява да изпълни функциите си. В нея днес се помещава една от четирите експозиции на Регионалния исторически музей в града – „Съединение на България 1885 г.“.

Кои са най-ценните експонати там ще научите от публикацията „Пловдив пази спомена за славния ден на Съединението в специална експозиция“ от колекцията на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50