Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Скопие и Тирана очакват България да деблокира пътя им към ЕС


В рамките на Бледския стратегически форум, премиерът Зоран Заев изрази надежда, че след третия тур на парламентарните избори България ще успее да сформира правителство, след което да бъде деблокиран процесът за евроинтеграция на Северна Македония. Той сподели, че се надява на положително решение за страната му в края на словенското председателство на Европейския съвет през декември, предаде БГНЕС.

Премиерът на Албания Еди Рама, цитиран от БНР „Хоризонт“, също поиска от България да вдигне ветото за преговори пред Северна Македония. По време на дискусиите на форума, Рама се обърна към президента Румен Радев: „Искам да използвам случая и да кажа на президента на България – моля ви, българи, не бъдете толкова европейци, бъдете малко балканци, отворете пътя“.

Тирана и Скопие вървят в пакет в хода на евроинтеграцията. С отказа на България да даде зелена светлина за начало на преговори с Северна Македония, се спира и пътят на Албания към еврочленство.

Чавушоглу: Трябва да се подкрепи приобщаваща администрация в Кабул


Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че международната общност трябва да действа в единство и солидарност по отношение на Афганистан и да увеличи усилията си за подкрепа, предаде Турското радио и телевизия. Така според Чавушоглу може да се избегне разрастването на бежанската вълна. В интервю за сръбския вестник „Политика“ по повод идването на власт на талибаните в Афганистан Чавушоглу каза, че не трябва да се допуска вакуумът във властта да заплашва безопасността и живота на хората. „Трябва да се подкрепи приобщаваща администрация, където всички афганистанци ще бъдат представени, с цел установяването на устойчив мир в Афганистан“ – каза министърът.

На среща със заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс говорителят на турското президентство Ибрахим Калин за пореден път подчерта, че Турция не може да се справи с нова имиграционна вълна и че международната общност трябва да поеме спешно и решително отговорност по въпроса.

Косово посрещна първите бежанци от Афганистан


Първите групи бежанци от Афганистан пристигнаха в Прищина с американски военен самолет, предаде RTS. Сред тях има и деца, и хора на средна възраст, общо над 200 души. Те бяха посрещнати на летището в Прищина от посланика на САЩ Филип Коснет, президента Вьоса Османи и премиера Албин Курти. За бежанците са осигурени медицински преглед и ваксини срещу Covid-19. Общо се очаква в Косово да пристигнат около 2000 бежанци. Афганистанските граждани, работили с НАТО, заедно със семействата си ще пребивават в балканската страна временно, докато не им бъдат издадени документи за дългосрочно пребиваване в САЩ. Те ще бъдат настанявани в лагер в близост до американската военна база „Бондстийл“ при Урошевац.

Сърбия отвори трета специализирана болница за коронавирус


Нова болница за лечение на коронавирус с капацитет над 600 легла бе открита в Нови Сад. Това е третата такава специализирана болница в Сърбия, след тези в Белград и Крушевац, предаде БГНЕС.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич каза при откриването, че 3,9 милиарда динара (около 33 милиона евро) са инвестирани в изграждането на болницата, а в оборудването – 17 милиона динара (144 хиляди евро), което гарантира високо ниво на обслужване. След епидемията от Covid-19 се очаква здравното заведение в Нови Сад да стане обща болница.

Светът загуби една легенда


Гърция обяви тридневен траур в памет на композитора Микис Теодоракис, който почина на 96-годишна възраст. След разпространяването на новината, стотици се събраха пред дома на Теодоракис в Атина. Медиците, които протестираха пред Министерството на здравеопазването, свалиха знамената и запяха песните му. „Днес изгубихме част от душата на Гърция“, заяви министърът на културата Лина Мендони, а премиерът Кириакос Мицотакис обяви тридневен траур.

За гърците Теодоракис бе не само велик композитор, но и политик, който успяваше да обедини всички в моменти на национално напрежение, предаде кореспондентката на БНР в Гърция Катя Пеева.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: БГНЕС, EПА/БГНЕС, Reuters, srbija.gov.rs, german-documentaries.de

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30