Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селското училище в Столетово – от разрухата до най-обичана местна институция

4
Снимка: Гергана Манчева

Когато съпоставяме миналото и настоящето на българските села, непременно спираме вниманието си върху селското училище. Обикновено то се е помещавало в сграда с просторни стаи и високи прозорци, откъдето да влиза много светлина за малчуганите, поели пътя към познанието. Днес обаче, на много места селските училища са сред най-тъжните паметници на разрухата, следствие от обезлюдяването на селските райони. Големите училищни сгради, строени около 50-те и 60-те години на м.в. често са напълно неизползваеми, защото деца вече няма, а малкото останали местни жители не намират средства и причина да ги поддържат. 

Картината обаче може да има и по-светли краски, а доказателство за това е началното училище в село Столетово. Намира се между Средна Гора и Стара планина, а покрай него протича река Стряма. Там всичко е така запазено, сякаш още утре могат в клас да се завърнат учениците. Чиновете с дървени пейки са прилежно подредени в стаята на първи клас, а пред тях са черната дъска и училищният звънец, който десетилетия е огласял малкото училище.


Сградата на школото в Столетово не само се поддържа, но е на път да се превърне в своеобразен културен център и музей на селото. Всички експонати са любезно дарени от местните жители, а на етнографската им сбирка могат да завидят дори някои по-авторитетни институции. 

Мирослав Колев
„Предстои още много работа, особено около ремонта на течащия покрив, но няма да се откажем, защото имаме помощта на много млади доброволци от селото“ – казва кметът на Столетово Мирослав Колев:

„Както ми е мило родното място, така ми е скъпо и първото училище – защото първите ми школски години са били в малкото старо училище. Идеята да го запазим не се е появила спонтанно. Просто никога не сме искали да има рушаща се сграда в центъра на селото, затова предприехме тази инициатива и започнахме с ремонт на покрива. През 2018 г., когато чествахме 90 години от създаването на читалището ни, вече бяхме обособили две от стаите, в които е събрана етнографска сбирка. В нея сме сложили стария стан, миндерите, с всичко онова, което събрахме. 


Част от сбирката са писма, спомени, снимки и ръкописни текстове, предоставени ни от местните жители. Има отделено и специално място за патрона на селото ген. Николай Столетов – командира на българското опълчение през Руско-турската освободителна война. Тази година се навършиха 190 години от неговото рождение, обърнахме и специално внимание към тази годишнина. Една от стаите, с помощта на доброволчески труд превърнахме в кът за игри на закрито за децата в селото. Там има уреди за фитнес на закрито, за тенис на маса. Благодарение на усилията на нашите млади доброволци, в помещенията, служили някога като столова в училището, сега е направен младежки клуб. Там през зимните месеци ще се събира местната общност, ще e достъпен за всички. Искаме така младите хора да общуват и да са по-сплотени, за да има бъдеще нашето село.“

Откакто се помни – като ученичка в Столетово, а и след това като учител в местното училище – никога не е имало отпаднали деца, казва Гергана Тодорова, дългогодишен учител и последен директор на закритото през 2008 г. школо в Столетово. Всички са идвали без изключение в училището, затова то заслужава да бъде запазено като символ на това населено място.

„То винаги е било начално училище, първоначално беше от 1 до 3-ти клас, а после до 4 клас. След това децата продължаваха в съседното село Кърнаре и завършваха основно образование – спомня си г-жа Тодорова.– Най-много са били децата тук през 50-те години на м.в. – около 80. После започнаха да намаляват до 50 и накрая дойде критичният момент, когато в селото останаха съвсем малко деца и за голямо наше съжаление училището беше закрито. А то беше много хубаво. Сутрин децата, идвайки, огласяха целия двор и цялото село. А едно село без училище е почти изгубено. Сега обаче ме изпълва чувство на радост, защото, въпреки че няма деца, кметството направи всичко възможно, за да запази сградата на училището. Направиха около него спортни площадки и благодарение на младия кмет се включиха с помощ и хората от селото.“

Снимки: Гергана Манчева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25