Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: БГНЕС

С оглед разпространението на Covid-19, Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване, но ако това се налага трябва да имат предвид актуалния режим за влизане в страната, за която пътуват, както и противоепидемичните мерки на нейна територия. Ето и промените, които някои държави въведоха презпоследната седмица:

Румъния включи България в списъка с държави от т.нар. „червена зона“. Пристигащите от тези страни подлежат на 14-дневна карантина. Мярката влиза в сила от 12 септември 2021 г. Изключение се прави за ваксинираните граждани, както и за преболедувалите Covid-19, в рамките на 180 дни преди пътуването. Не подлежат на карантина и лицата, които представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в Румъния. За разлика от държавите в „жълта зона“, при тези от „червената зона“ отрицателният тест не освобождава от изискването за карантина. Освободени от карантина са децата под 6 години (без условия), както и децата между 6 и 16 години, в случай че имат отрицателен PCR тест. Не се налага карантина и на транзитно преминаващите, които ще останат на територията на Румъния до 72 часа.

Турция отмени PCR и антигенните тестове за деца под 12-годишна възраст, считано от 4 септември т.г. Всички останали правила за влизане в страната, наложени от турската служба за гражданска авиация, остават в сила. Според тях пристигащите трябва да представят един от следните документи: PCR тест, направен максимум 72 часа преди пътуването; бърз тест, направен не по-рано от 48 часа преди влизането; удостоверение за ваксинация, завършена най-малко 14 дни преди пътуването или удостоверение за преболедуван Covid-19 през последните шест месеца. Същевременно турските власти си запазват правото да провеждат на летището селективни тестове на пътниците, с изключение на тези, които са ваксинирани.

Канада въведе нови правила за влизане на български граждани в страната. От 7 септември 2021 г. напълно ваксинираните български граждани се допускат на територията на Канада при няколко условия. За целта те трябва да притежават документ за завършен имунизационен цикъл, както и да представят отрицателен резултат от молекулярен тест за Covid-19, взет до 72 часа преди полета им. Пристигащите през сухопътната или морската граница, пък следва да представят тест, направен до 72 часа преди влизането в Канада .

Не се приемат антигенни тестове. Пристигащите по въздушна или сухопътна граница могат да бъдат подложени и на допълнително изследване за Covid-19 на случаен принцип. Пълната ваксинация не отменя задължението за представяне на негативен PCR тест преди влизането в Канада, направен не по-рано от 72 ч. от влизането в страната, предупреждава МВнР.

Естония включи България в своя „червен списък“, заради влошаване на епидемчичната обстановка у нас. Според новите правила за влизане в страната, пристигащите от България граждани, които не са ваксинирани срещу Covid-19, ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина. Карантинният период може да бъде съкратен, ако лицата си направят един тест за коронавирус на пристигане и след това втори тест най-рано на шестия ден от своето влизане в Естония.

Изискването няма да важи за притежателите на европейски цифров ваксинационен сертификат, които са напълно ваксинирани с някои от ваксините, одобрени от Европейската агенция по лекарствата, както и за онези, които са преболедували Covid-19 и могат да го докажат със съответния документ.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30