Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Кариерен кошер“ в София, като огледало на пазара на труда в условия на коронавирус

Снимка: Интер Експо Център

IT специалисти, маркетинг мениджъри, служители в аутсорсинг компании и консултанти в областта на бизнеса и финансите – са сред най-търсените кадри на пазара на труда в момента. Това показа анкета на Радио България, по време на състоялия се в София форум „Кариерен кошер“, организиран за поредна година от сдружение „Тук-там“. Това е най-голямото събитие, което среща българи с опит и образование, придобити в чужбина, които желаят да развият способностите си в България. Покрай пандемията с Covid – 19, хиляди млади българи се прибраха окончателно у дома. Сред тях преобладават висококвалифицирани специалисти, които бързо и лесно успяват да си намерят добре платена работа на родна почва. „В момента се наблюдава голямо търсене на хора с чужди езици“ – казва Ростислав Дянков, който работи в компания за подбор на кадри и добавя:

„Аутсорсинг индустрията се развива в голяма динамика, постоянно има търсене на нови и нови кадри от страна на компаниите. Освен това, доста хора се прехвърлят от други сектори, като например от туристическия, към аутсорсинг бизнеса, тъй като могат да използват по този начин езиковите си умения и да разгърнат потенциала си в нова сфера, която не е така засегната от коронавируса. Компаниите вече започнаха да предлагат обучение, за да могат новите им служители бързо да се преквалифицират и да навлязат в работата.“

Ростислав Дянков

Според Ростислав, в аутсорсинг индустрията, за разлика от други сектори като туризма, има глад за работна ръка. Към неговата компания се обръщат все повече българи, които владеят чужди езици, както и такива, които се завръщат от чужбина и търсят възможности за реализация тук. Освен това, покрай пандемията, много компании започнали да предлагат възможност за дистанционна работа. На практика хоум офисът се превръща в предпочитана алтернатива както от кандидатите, така и от компаниите.

Сред посетителите на кариерния форум е и 24 -годишната Ралица Додова. Тя е завършила дигитален маркетинг в Холандия и в момента работи на свободна практика по специалността си в България. Признава, че е все още в началото на своята професионална кариера. Избухването на пандемията с коронавирус, обаче променя плановете й да се развива професионално в Холандия.

Преди година Ралица се завръща в родината, но не съжалява. „За мой късмет нещата много бързо потръгнаха, така че, както се казва, всяко зло за добро!“ Оказва се, че в момента има голямо разнообразие от играчи в сферата на маркетинга у нас. Но според Ралица, компаниите предпочитат да наемат хора с опит.

„Забелязвам, че много се търсят кадри в сферата на project management (управление на проекти). Освен това, когато кандидатстваш за позиция в областта на маркетинга, се оказва, че компаниите търсят най-вече маркетинг мениджър, а не стажант или някого, когото да обучават. Забелязах, че те не искат да инвестират време и пари в обучение на хора. Участвам в този кариерен форум по-скоро, за да разширя своята мрежа от професионални контакти, така че не се надявам на позиция. Но, разбира се, ако някой реши, че моят опит е достатъчен за мениджмънт позиция, бих се впуснала и в това." –каза в заключение Ралица Додова.

Снимки: Интер Експо Център, Facebook /Ростислав Дянков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кръгла маса за Българистиката в Унгария в Пловдивския университет

Кръгла маса "Българистиката в Унгария днес – между традицията и новата опитност на дигиталната ера " се открива на 3 юни от 16:00 часа в Ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Събитието е част от работната програма на екипа с..

публикувано на 03.06.24 в 00:59
Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36