Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите изостават в имунизационния план

Принуда или убеждение „вразумяват" колебаещите се

Снимка: архив

Българинът по натура е мнителен човек и трудно се доверява на призиви, особено когато идват от високите етажи на властта. Това е и една от причините да не се втурва с ентусиазъм към така щедро предлаганото разнообразие от безплатни ваксини срещу Covid -19. Свикнал с природните лекове и домашното лечение, той с резерва приема всякакви илачи, които не са изпитани във времето. Между конспиративните теории и неопровержимите факти той има своя теория и може да бъде убеден единствено с конкретика от действителността. Затова от погледа му не убягва и надигащата се вълна от недоволство срещу т.нар. „здравни сертификати“ в Европа, която още повече подхранва недоверието му към ваксините и затвърждава убеждението, че своеобразната му съпротива срещу имунизацията е правилна.

А процентът на невасинираните у нас е достатъчно нисък, което кара българските политици да не предприемат действия за задължителна имунизация, така както я наложиха съседни на България страни.

Въпреки призивите на главния санитарен инспектор Ангел Кунчев за задължителна ваксинация, поне сред здравните и социалните работници, политическо решение не се взима. Движейки се по тънък лед, законодателите добре осъзнават, че всяка принуда би могла да  наклони избирателната активност в полза на партии, които твърдо отхвърлят ваксините.

Политическото безсилие в настоящата ситуация прозира и в изказването на  Евродепутата от ЕНП/ „Демократична България“ Радан Кънев, който призова в пленарната зала на Европарламента Европейският съюз да се намеси:

Радан Кънев
„Второ правителство и трети парламент в България се провалят в организацията на ваксинационна кампания, в пресичането на антинаучната пропаганда, която ни доведе до позорния резултат от около 20% ваксинирани, при 70 % средно за Съюза. Отговорът е, че правомощията на Европа стигат дотам, докъдето е нужно, ако националните правителства се провалят да защитят нашите граждани“, заяви евродепутатът.

Дали обаче това ще „вразуми“ българите, които приемат всеки нов натиск още по-враждебно? Особено когато главният държавен инспектор съобщава, че до края на септември ще изтече срокът на 300-400 хиляди ваксини срещу Covid -19.

Веднага възниква въпросът дали грижата е за здравето на българите или за неизползваните ваксини и похарчените средства? И не е ли това вменяване на вина?

„На ден правим по 15-20 хиляди имунизации, с този темп няма как да използваме всички дози до края на месеца – отбелязва Кунчев. – Това ще е най-голямата партида, на която ще ѝ изтече срокът.“

Доц. Ангел Кунчев
Вероятно затова и третата доза, за която не е дадена „зелена светлина“ от международните здравни институции, според доц. Кунчев е „препоръчителна“, въпреки, че според експертите тя се препоръчва само на най-уязвимите и имуносупресирани пациенти.

Рекламната кампания по медиите в България тече с пълна сила, но и тя не трогва сънародниците ни, които повярваха в съществуването на вируса, едва когато се сблъскаха с него.

Затова и когато сами се убедят в безопаността и ефективността на въпросните ваксини, едва тогава сами ще отидат до ваксинационните пунктове, доброволно.

Снимки: архив, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28