Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културният ни институт в Париж е домакин на изложбата „Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“

Снимка: gabrovo.bg

До края на месец ноември гостите на Българския културен институт в Париж могат да се запознаят с 30 малко известни фотографии, произведения на изкуството и други експонати, от ранните години на Христо Явашев. Откриването на документалната изложба съвпадна с постсмъртното осъществяване на последния му проект по опаковането на Триумфалната арка във френската столица.

Експозицията в Културния ни институт в Париж проследява творческия път на артиста от български произход, от родния му град Габрово до първите му успехи на световната арт сцена. Представени са интересни подробности от историята на фамилия Явашеви, от най-ранните години на младия Христо преди да стане Кристо и първите му художествени изяви. Това е рядка възможност за ценителите на изкуството да се запознаят с неговия т.нар. „български период“, за който твърде малко се знае в чужбина.

Експозицията е съвместна инициатива на Музея на хумора и сатирата в град Габрово и на Българския културен институт в Париж, с подкрепата на Община Габрово и Министерството на културата.

Съставил : Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Монаси от манастир в Дхамаршала, Индия

Монаси от Тибет представят в Бургас хималайската култура

Монасиот Тибет пристигат на 6 юли в Бургас. Делегацията от Фондация за хималайска култура включва Лобсанг Фънтсок – председател, трима монаси, близки до Далай Лама, десет автентични танцьори, които съчетават в движенията си музика, колорит и..

публикувано на 06.07.24 в 09:15

Елина Кешишева с изложба за силата на оцелелите от домашно насилие българки

Над 20 жени са убити от своя партньор или друг близък до тях мъж в България през миналата година, а регистрираните случаи на домашно насилие за 2023 година са близо 1400. Според сайта "Спасена" за първите шест месеца на 2024 г. най-малко десет са..

публикувано на 04.07.24 в 11:05

Късносредновековно българско облекло и въоръжение показват в крепостта "Баба Вида"

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" - така се нарича новата постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин. Тя запознава посетителите с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие по българските земи - от..

публикувано на 04.07.24 в 08:10