Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Англия опростява системата за международни пътувания, свързана с Covid-19

Снимка: архив

Считано от 4 октомври 2021 г., Англия опростява системата за международни пътувания, свързана с пандемията от коронавирус, включително за български граждани, съобщи българското МВнР. 

По информация на посолството ни в Лондон властите премахват сегашната „светофарна система“ на оценяване на съответните държави, като тя ще бъде заменена с единен „червен“ списък от страни и територии и опростени мерки за пристигащите от останалия свят.

Как новите правила засягат пътуванията на българските граждани?

България е извън „червения“ списък. Хората, които са напълно ваксинирани и пристигат в Англия от страни, извън „червения“ списък, не е нужно да си правят тест преди отпътуване, не е нужно да резервират и заплащат тест за COVID-19 за 8-ия ден след пристигането си в Англия, не е нужно да се карантинират у дома или на друго място за 10 дни след пристигането си.

Напълно ваксинираните следва да резервират и заплатят тест за COVID-19, който трябва да направят до втория ден след пристигането в Англия. Необходимо е и да попълнят формуляра за  локализация на пътници в рамките на 48 часа преди пристигането.

Пътниците трябва да са с пълен курс на ваксинация с една от следните ваксини - Oxford/AstraZeneca, Pfizer BioNTech, Moderna или Janssen, както и да са изминали поне 14 дни от поставянето на последната доза.Признава се и смесването на дози от различни ваксини (Oxford/AstraZeneca, Pfizer BioNTech, Moderna). Ваксинирането се доказва с документ на цифров или хартиен носител, издаден от държавен орган за обществено здраве, който включва най-малко: име и фамилия; дата на раждане; марка и наименование на производителя на ваксините; дата на ваксинация за всяка доза; държава или територия на ваксинация и/или издател на сертификат. Ако документът не съдържа тази информация, пътниците следва да спазват правилата за неваксинираните. В противен случай може да им бъде отказано качване на борда на превозното средство. 

Българските граждани, които не са напълно ваксинирани и пътуват от страни, извън „червения“ списък, трябва да си направят тест за COVID-19 в рамките на 3 дни преди отпътуване. Необходимо е също така да резервират и заплатят тестове за COVID-19 за 2-рия и 8-ия ден след пристигането, както и да попълнят формуляра за  локализация на пътници в рамките на 48 часа преди пристигане. Неваксинираните също така ще бъдат поставяни в 10-дневна карантина след пристигането в Англия у дома или на мястото, където са отседнали. Те трябва да си направят тест за COVID-19 на или преди 2-рия и на или след 8-ия ден от пристигането си. 

Периодът на карантина може да бъде намален чрез схемата „Test to Release“. Пътуващите могат да направят тест за COVID-19 за собствена сметка след 5-ия ден от карантината си в Англия, като при отрицателен резултат от това изследване те ще бъдат освободени от задължението за самоизолация за остатъка от 10-дневния период на карантината.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30