Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни Олга Борисова

Снимка: Божидар Любенов

На 80-годишна възраст почина голямата народна певица Олга Борисова, съобщиха колегите ѝ от формация "Светоглас".

„Олга Борисова премина през живота с устрема на възвишени и чисти идеи, превръщайки ги в Светлина, Мисия и Вдъхновение за много хора. Днес на звездния небосклон изгрява още една пееща звезда от силно и неповторимо творческо съзвездие. А небесните звезди са по-силни от земните… Тя се гордееше със старинната българска музикална култура, с красивите български народни песни и превърна живота си в Мисия за тяхното утвърждаване...“ - споделят нейните приятели.

Олга Борисова - ''Майстор Манол''

От 1964 г. Олга Борисова е солист на Ансамбъла за народни песни към БНТ и БНР, по-късно придобил световна слава като хор „Мистерията на българските гласове“. През 1991 г. заедно с „Мистерията...“ получава престижната американска награда за музика „Грами“, а през 1994 г. името ѝ е включено в Световната енциклопедия за музика, издадена в Лондон

Носител е на още много международни и национални награди и признания. През август т.г. Олга Борисова беше удостоена с почетния знак на Президента на Република България - за значим принос към съхраняването, развитието и популяризирането на българското фолклорно изкуство.

„Прекланям се пред творческия гений на народа ни“ – казва в последното си интервю за Радио България Олга Борисова, дадено в края на юни т.г. ЧУЙТЕ ТУК!   

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА Ѝ! 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15

"100 причини"

Имаме поне "100 причини" да обичаме Мария Илиева, която посрещна лятото с едноименно ново турне. В поредицата концерти, започнали на 21 юни от Стара Загора, поп дивата изпълнява както най-големите си хитове, така и чисто нови песни от предстоящия си..

публикувано на 27.06.24 в 10:15

Орлин Горанов празнува 50 години "магия" на сцената с турне

Любимецът на няколко поколения, вечният чаровник с кадифен глас Орлин Горанов отбелязва "50 години магия" на сцената с турне. Първият от концертите е тази вечер в Пловдив, следват още пет от големите градове : Шумен (28 юни), Велико Търново (5..

публикувано на 26.06.24 в 10:15