Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Град Бяла привлича с черноморски веломаршрути

Снимка: ecotournet.net

EcoTour-Net е перспективен проект, създаден по оперативната програма за трансгранично сътрудничество Черноморски басейн, за да насърчи велотуризма. Той дава възможност на градове по Черноморието да опазват природата си и същевременно да привличат повече туристи чрез природни, архитектурни и културни забележителности. Проектът, в който участва и България, е в размер на над 795 000 евро и обхваща 18 туристически маршрута, разположени в 5 държави. Включени са 48 места за посещение, 10 вело и 6 пешеходни маршрута, 32 места за отдих и 4 платформи за наблюдение на редки птици. Със своите забележителности участват Турция (Шиле), Украйна (Запорожие), Гърция (Ксанти), Грузия (Мартвили), а от българска страна – гр. Бяла.


Община Бяла е разположена в централната част на Българското Черноморие и е еднакво отдалечена от Варна и Бургас (на около 70 км). В града има добре развита туристическа инфраструктура, много хотели и заведения, но стремежът на общинската администрация е да направи града по-гостоприемен и към велосипедистите. Затова по проекта EcoTour-Net за тях ще бъдат направени специални удобства и услуги, които да ги привличат към тази част от Черноморието. Според младите хора в местната администрация, гр. Бяла може да се посети дори само за ден от жители и гости на Варна, например. А защо пътуването си заслужава, научаваме от интервю за БНР с ръководителя на проекта Коста Стоянов:


„Местата за отдих са избрани с много красива гледка, за да може туристите тук да ѝ се наслаждават. По маршрутите са пригодени девет отбивки, като там са поставени маси и столове, за да може колоездачите и пешеходните туристи да сядат за почивка. Освен това, на пътя Виа Понтика, който минава по Черноморското крайбрежие, над природната забележителност „Белите скали“, е изградена кула за наблюдение на птици. Тя е доста голяма, двуетажна, висока над 8 м. Маршрутът е много посещаван и от фотолюбителите и орнитолозите, защото по пътя Виа Понтика могат да се наблюдават интересни видове птици. По маршрутите има и доста чешми, където хората могат да се освежат. Надяваме се, че създаването на маршрути и локации за екотуризъм ще допринесе за увеличаване броя на туристите и приходите от техните посещения. То ще облагодетелства местните фирми, производители и население“.


На територията на община Бяла са изградени три нови велосипедни маршрута, с обща дължина над 36 км. Специално за тях вече са създадени онлайн електронни карти и QR кодове, които ще водят туристите до близките забележителности. Така не се налага използването на хартиена карта. „Всичката важна информация, наред с чешмите, които не се виждат от пътя, но са наблизо, е указана електронно” – казва за БНР Здравко Василев от велоклуб „Устрем“ в Бяла:


„Затова подробно проучихме всички възможни местни обекти – чешми, културни, исторически и природни забележителности. Гледахме не само да са по трасето на маршрута, а да дадем и информация за тях. Едното трасе тръгва от Бяла, през Горица, Самотино и Шкорпиловци, а другото – от крепостта на Бяла, където са археологическите разкопки и стига до Карадере“.

По материали на БНР: Гергана Манчева

Снимки: ecotournet.net




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31