Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фалшив сертификат за Covid ваксинация – надхитряване на системата или игра на руска рулетка

Снимка: БГНЕС

Четвъртата вълна на Covid пандемията продължава да диктува ритъма на живота ни. В първия ден от новата работна седмица министърът на образованието проф. Николай Денков заяви пред журналисти, че от началото на учебната година двойно са нараснали карантинираните учители и 4 пъти карантинираните ученици в страната ни. Най-критично се оказва положението в Габрово, където учениците от средните и горни класове са преминали към дистанционно обучение до края на тази седмица. Подобна е ситуацията в областите Кюстендил, Ямбол, Видин и Монтана. В пет видински училища има карантинирани паралелки, но засега местните власти не предвиждат преминаване в дистанционна форма на обучение. „Имаме случаи на заразени с Covid-19преподаватели, но по-голям процент положителни тестове има сред учениците“ – каза за БНР директорът на РЗИ-Видин д-р Венцислав Владински. Тенденцията към повишаване на заболелите в областта продължава, като от малко над 200 новозаразени за месец август през септември те вече са над 790 души. По думите на д-р Владински в 99% от установените случаи става дума за „Делта“ варианта, който засяга предимно децата, подрастващите и младите активни хора до 30 годишна възраст.

И тук идва въпросът – какво правим да предотвратим очакваното? Видин е областта, която за последния месец е в червената зона по заболеваемост и е на последните места по поставен брой ваксини в България. По думите на директора на местното РЗИ, само 11-12 % от населението (ок. 80 000 души във Видинска област) се е ваксинирало срещу Covid.

д-р Венцислав Владински

„Общо поставените дози до момента са 20 861, завършен цикъл от две дози имат 10 960 души“ – казва д-р Венцислав Владински пред БНР Видин (данните са към 4 октомври – бел.ред.) Медикът категорично подкрепя идеята за поставяне на трета бустерна доза, която да се сложи не по-рано от 180 дни след втората доза. В областта вече има възможност да се получи допълнителната ваксина.

Въпреки стряскащите данни от покачващия се брой новозаразени и починали вследствие коронавируса българи (по данни на университета „Джонс Хопкинс“, на всеки 100 заразени българи в момента умират четирима) доверието към ваксинирането у нас, като единствен начин да се справим с пандемията, продължава да е незадоволително. При население от близо 7 милиона души, до момента лицата със завършен ваксинационен цикъл са едва 1 340 793 ( под 20 %).

„За голямо съжаление, поради нестабилната политическа обстановка в страната ни през последната една година, политическите партии, в голямата си част, не проявяват отговорност в това отношение. Повечето от другите демократични държави направиха или задължителна ваксинацията, или я стимулираха посредством различни бонуси. България не направи нито едно от двете, за да не загубят партиите евтин политически дивидент“ – казва евродепутатът Петър Витанов, член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в ЕП.

В сериозен проблем, според него, се превръщат данните за фалшиви ваксинационни сертификати, които идват от страната ни. Припомняме, че само преди дни министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров каза пред журналисти, че десетки сигнали за фалшиви сертификати са предадени на българската прокуратура за проверка, но все още няма доказан случай на подобна злоупотреба.

Петър Витанов
„Това е абсолютен български патент, който е връх на цинизма и може да се окачестви като престъпна безотговорност – коментира темата Витанов пред БНР Пловдив. –В България ваксинираните хора, приети в болнично заведение са в пъти повече, отколкото в останалите европейски страни. Броят на заразените след „уж“ ваксинация в България е много по-висок, отколкото в другите страни. Имайте предвид, че ние не използваме втора категория ваксини. Това автоматично подсказва, че при нас се случва нещо, защото няма как ваксината да действа в Германия или Италия и да не действа в България. Това навежда на мисълта и е доказателство, че тук се злоупотребява с фалшивите сертификати” – категоричен е Витанов и допълва, че изкривяването на статистиката подкопава доверието във ваксинацията и медиците в България, а като краен резултат може да се стигне дори до непризнаване на българските сертификати в Европа.

Според него България трябва да последва примера на Гърция, която въведе глоба от 5000 евро за фалшив сертификат и сериозно да инкриминира деянието. Ако този проблем продължава да се задълбочава, Петър Витанов не изключва възможността за санкция от европейските институции, но допълва, че в крайна сметка най-голямата санкция за нас самите са загубените човешки животи на нашите близки.

Съставил: Весела Кръстева

Снимки: БНР, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55