В Пловдив започна първото в Европа производство на ядливи биоразградими чаши за кафе.
Иновацията хрумва на пловдивчанина Мирослав Запрянов, чийто първи опит да направи ядливи чашки е в домашната печка. От идеята до осъществяването ѝ пътят е 10 години.
„Производството на нашите чаши има два аспекта, – разказва Мирослав Запрянов. – Първо, намалява генерирането на въглероден диоксид. В сравнение с пластмасовите чаши ние генерираме три пъти по-малко количество. Другото основно предимство е, че не се замърсява нито капка питейна вода. Технологията е наша, всичко около нея е патентовано.“
Интересно, от какво са направени тези чаши и може ли потребителят да бъде сигурен, че няма да навредят на неговото здраве?
„Чашките са произведени от зърнени култури, изцяло натурални продукти, така че опасност за нашето здраве няма, даже напротив – те са полезни за здравето на човека. Една от основните съставки са овесени трици, всички продукти са натурални, няма ГМО. Стараем се чашката да не променя вкуса на напитката, така че с удоволствие да може ди си я хапнете впоследствие.“
Запрянов уточни, че от чашата, освен кафе, могат да се пият всякакви студени и топли напитки.
В производството на този български продукт са заети около 30 души, но планът е скоро да се създадат още 70 работни места. Капацитетът е близо 2,5 милиона ядливи чашки месечно, като в следващите 5 години идеята е да се достигне до 10 милиона бройки. 95% от производството е договорено за износ. Във фабриката са внедрени съвременни машини, като се очаква изцяло частната инвестиция за старта да се възвърне до 5 години.
„Както знаете, производството на пластмасови чашки в ЕС от тази година е забранено. Вече ни се довериха някои от най-големите клиенти, изнасяме в целия свят, стъпили сме на над 30 пазара в шест континента. Така че всичко е пред нас.“
А еко-ефектът от производството на ядливи биоразградими чашки е ясен само като направим сравнението, че пластмасовите се разграждат за повече от 400 години.
Съставил: Снежана Никифорова (по репортаж на Екатерина Костова, БНР-Пловдив)
Снимки: архив, Пресцентър на община Пловдив
В „България днес“ на 4 февруари говорим за ситуацията на гръцкия остров Санторини и има ли опасност за българите, които се намират там. За екологията и взаимоотношенията между човек и природа ще говорим с едни млади българчета, които вече..
В сряда, над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, временни разкъсвания ще има преди обяд над Западна България. На отделни места, в Източна България и планинските райони, ще превали съвсем слаб сняг. Ще духа до умерен, в източните..
В Българския културен център в Берлин известната журналистка Кристина Патрашкова ще представи книгата си "Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата". Изданието е разказ за историята и съдбата на едни от най-известните български..
Подкрепа за дейността на Института по социални дейности и практики в София е каузата, която ще обедини организатори и гости на превърналия се в..
16 268 са новите българи през 2024 г., става ясно от отчета на комисията към вицепрезидента Илияна Йотова за миналата година. Така за първи път от 4 г...
Във вторник , 4 фвруари, минималните температури ще бъдат между минус 3 и 2°, в София - около минус 2°. През деня студеният въздух ще обхване цялата..