Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова програма ще финансира училищата в ситуация на пандемия

Снимка: zaednovchas.bg

21% от учениците са присъствали сравнително рядко в онлайн часовете в училище, а 44% от учителите смятат, че нямат необходимите умения и ресурси за подкрепа на тези ученици. Това показват данните от анализа на Институт за изследвания в образованието за учебната 2020-2021 година. Истината е, че стряскащите данни и някои лоши практики в образователната система по време на пандемията са повод не само да се замислим, но и за промяна на подходите и методите в родното образование според нуждите на днешното време.

Новата програма „Учим заедно” ще финансира училищни проекти до 50 000 лева, които предлагат работещи решения за наваксване на пропуските от пандемията в знанията и уменията на учениците. Тя се реализира за първи път у нас от фондация „Заедно в час” с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България” и е достъпна за всички държавни и общински училища в страната.

Сред основните задачи пред родното образование са преодоляване на езикова бариера и адаптацията на учениците с различен майчин език, ниски академични резултати и ниска ангажираност в учебния процес.

Програмата насърчава кандидатстването в партньорство с други училища, неправителствени организации и/или университети от страната и чужбина. Партньорствата носят допълнително точки в оценката на проектите и надеждата, че заедно ще направим успешна крачка към по-светлото „утре“.

Срокът за подаване на проектни предложения е 30 октомври.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вино се лее в Стара Загора

Над 250 вина участват във Фестивала на виното и културното наследство "Августиада". 12-ото му издание откри дефиле на претендентките за Царица на Августиада, фолклорни групи и сдружението за антични възстановки "Виа Претория", съобщи за БНР Олег..

публикувано на 27.09.24 в 21:05
Есен във Видин

В събота – чудно време, само за разходки

В събота , 28 септември, ще е слънчево, като в сутрешните часове ще има мъгли над Източна България. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 12°. Максималните ще дотигат 29 – 34°, в столицата ще е 30°.  По Черноморието  ще е..

публикувано на 27.09.24 в 19:45

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се  чувствали хората, които..

публикувано на 27.09.24 в 19:00