Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Камералия“ представя бутикова концертна поредица

Снимка: архив

Точно седмица след откриването на Piano Extravaganza, артистичният директор на фестивала отправя покана за друга интересна концертна поредица. Става дума за „Камералия“ – още един фестивал, създаден от известния ни пианист Людмил Ангелов, представящ класически камерни състави с подчертан интерес към съчетаване на различни музикални стилове.

Третото издание на „Камералия“ ще започне на 9.10 с концерт на дамския Ãtma Quartet в камерна зала „България“. Събитието се организира с подкрепата на Полския институт в София.

Ãtma Quartet
Младите изпълнителки свирят заедно от пет години, развиват активна концертна дейност, участват в различни проекти, издали са диск с произведения на полски композитори, завоювали са престижни отличия. Достатъчно е да споменем първа награда и още три специални награди от Международния конкурс за струнни квартети „Карол Шимановски“ през 2017 г., Förderpreis i Bärenreiter Urtext Preis от Международния конкурс за камерна музика „Franz Schubert und die Musik der Moderne” в Грац (2018) и др. Ãtma Quartet е участвал в Davos Festival – Швейцария, Quatuors à Bordeaux и Festival des Musiques d’Été du Château de Lourmarin във Франция, както и във фестивали в Холандия, Испания, Полша и др.

Както и миналата година, поради рестрикциите около Covid-19, концертите в програмата на „Камералия“ са по-малко. На 28 октомври, в „Арт Хол Оборище 5”, ще свирят джаз музикантите Марио Станчев – пиано и Кристоф Ленконтан – контрабас.

Марио Станчев и Кристоф Ленконтан
Те ще представят Stantchev Soul Songs – авторски проект на нашия сънародник, който от десетилетия живее във Франция.

В същата зала е и последният концерт от „Камералия“ – на кларинетиста Дарко Бърлек (Словения) и Людмил Ангелов, с произведения от Шуман и Брамс.

Людмил Ангелов и Дарко Бърлек
Събитието е на 30.10, организира се в партньорство с посолството на Република Словения и отбелязва 30-годишнината от независимостта на Словения.

Снимки: cameralia.com и архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15