Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За размисъл преди Световния ден за психично здраве – 10 октомври

От паник атаки до постоянна тревожност и депресия или как реагираме на ковид ситуацията

Снимка: pixabay

Дали става дума за война, природно бедствие или епидемия е без значение. Нормално е всяка екстремна ситуация, която е извън нашия контрол, да породи усещане за безпомощност и уязвимост. А това понякога води до психологически травми.

Влошеното психично здраве се превръща в паралелна пандемия за Европа. То застрашава масовото психично здраве на континента и най-вече на младите хора, сочат данни на СЗО. Тези опасения се потвърждават и от служителите на Центъра за психосоциална подкрепа към БЧК със седалище в град Пловдив. От началото на ковид кризата работещите в него психолози са консултирали безплатно над 4000 българи с психологически проблеми, породени от пандемията. Най-вече това са жени и все по-често – млади хора:

„Има динамика на проблемите. Ако през 2020 г. се сблъсквахме с паниката, сега се сблъскваме с тревожност. Тя е породена от многото неизвестни, от дългия локдаун, загубата на работа или на близки хора. Така се увеличава процентът на българите с депресивни състояния – казва Таня Георгиева, директор на областната организация на БЧК. – 43% от хората, които се обръщат към нашия Център за психологическа подкрепа са жени и 33% са мъже. Освен това, профилът на нуждаещите се от консултация се променя. Все по-млади хора се обаждат. И вече ни търсят от цялата страна, не само от София, въпреки че линиите ни все още не са достатъчно известни.“

Страх от зараза, от болест и от смърт. Страх от самота, от безработица и бедност. Страх за живота на най-близките ти хора и безсилието да ги защитиш. И най-вече – загуба на контрол върху собствения ти живот. „Има българи, които са подчинили живота си изцяло в търсене на информация какво се случва в условия на пандемия. Това е живот в новините онлайн, който оказва негативно влияние върху психическото им здраве. Тези хора търсят начини да оцелеят, като се пренасят в една виртуална среда, а това е свързано с повишаване на тревожността и може да отключи депресивни състояния, водещи до паник атаки“ – казва Биляна Караджова, координатор на Контактния център в Пловдив. И още:

„Това, което се откроява е сред по-младите хора в активна възраст. Тези, които са потърсили услугите ни, са останали без работа, вече са минали в сектора на трайно безработните и изпадат в силна социална изолация. Тя се задълбочава и им пречи да намерят работа, кара ги да се затварят още повече в себе си. И така попадат в един порочен кръг. Това засичаме с колегите, като оформяща се тенденция.“

Според психолозите страхът, несигурността и изолацията се отразяват и на семейството. „Много хора се обръщат към нас заради психологически срив, свързан с раздяла с близък човек, без значение дали става дума за развод на женена двойки или за разпадане на свободна връзка“ – твърди Биляна Караджова. Според нея ковид кризата се е превърнала в катализатор на нестабилните и нехармонични семейни отношения.

А какво да кажем за домашното насилие в условия на Covid? Сигналите за такива престъпления са се увеличили над три пъти през първите 6 месеца на 2021 година, алармират от Софийската районна прокуратура. Глобалната пандемия с коронавирус води до непредвидими психически последици и само времето ще покаже дали българинът ще успее да ги преодолее – единодушни са психолозите.

В момента работят две зелени линии на БЧК-Пловдив, към които гражданите от цяла страна могат да се обръщат за безплатна психологическа помощ :

Контактен център на БЧК за психосоциална подкрепа: 0800 114 66

Кол център на мобилни социални екипи на БЧК -Пловдив: 0800 180 54


Снимки: pixabay, БЧК

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35