Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавната агенция „Архиви“ излага ценни експонати по повод 70-ата си годишнина

Снимка: БУЛФОТО

Служителите в архивите днес отбелязват за 70-и път своя професионален празник. През 1951 г. с указ на Народното събрание е създаден Държавният архивен фонд и така се поставя началото на националната архивна система. 

По повод годишнината, Държавната агенция „Архиви“ представя изложбата „Съкровищата на държавните архиви“ с някои от най-ценните си експонати в своите 29 архива. Сред тях са Попгладичовият препис на „История славянобългарска“ от 1809 г., снимки и писма на Васил Левски и Стефан Стамболов, Дневникът на Ботевата чета, воден от Йордан Кършовски, решението на Първото велико народно събрание за избиране на Александър Батенберг за княз на България, Търновската конституция на Княжество България, приета на 16 април 1879 г., и Манифестът за провъзгласяване на независимостта на България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

400 чуждестранни студенти с временна закрила ще учат в български университети

400 чуждестранни граждани, получили статут на временна закрила в България, ще се обучават в български държавни висши училища през новата академична година. Броят им беше утвърден с решение на правителството. Студентите ще бъдат приети в първи..

публикувано на 28.09.24 в 09:10

Вино се лее в Стара Загора

Над 250 вина участват във Фестивала на виното и културното наследство "Августиада". 12-ото му издание откри дефиле на претендентките за Царица на Августиада, фолклорни групи и сдружението за антични възстановки "Виа Претория", съобщи за БНР Олег..

публикувано на 27.09.24 в 21:05
Есен във Видин

В събота – чудно време, само за разходки

В събота , 28 септември, ще е слънчево, като в сутрешните часове ще има мъгли над Източна България. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 12°. Максималните ще дотигат 29 – 34°, в столицата ще е 30°.  По Черноморието  ще е..

публикувано на 27.09.24 в 19:45