Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Вкуси България, за да я опознаеш и обикнеш!

Да изследваш България с … небцето. Това е не само възможно, но и желателно за всеки, който иска да се докосне до истинското й лице, скрито зад клишетата и трескавите обиколки „по обекти“ с колекциониране на селфита.

У нас селският туризъм набира скорост покрай пандемията и върви ръка за ръка с кулинарните или т.нар. гастротурове в комбинация с бавното пътуване. Всяка област си има своите типични храни и ястия, чийто рецепти се предават от майка на дъщеря. Често приготвянето им е свързано с някаква символика или местна традиция. „Кулинарните пътешествия помагат на хората да опознаят повече страната ни, като видят  и вкусят всяко едно нейно кътче и се докоснат до прелестите й не само със сърцето, но и с небцето“ – твърди Екатерина Терзиева, създател на популярна платформа за гастрономически и винен туризъм.

„Хората търсят нещо различно, не просто географска обиколка, а преживяване“ – категорична е Екатерина. Твърди, че в групите й винаги има и чужденци, затова беседите са на български и на английски език.

Мистериите на Широката мелнишка лоза край Струма
А кои са най-интересните от кулинарна гледна точка региони в България? Изчерпателният отговор на този въпрос ще ни отнеме дни. „Да вземем българския Северозапад – той предлага уникалните ястия на местното население торлаците, сред които се откроява т.нар. бел муж. Приготвя се от овче, краве или козе несолено сирене, пържи се и към него се прибавя брашно“. 

А какво да кажем за Източните Родопи?

В нашия тур по пътя на сусама и тахана в Източните Родопи се срещаме с потомствени производители на тахан и опитваме традиционни за региона ястия. Сред тях са доситеевските карталаци – вид баница, която се точи със сирене и сусам и се пече на сач. Или пелевунска масленица – баница с много масло и поръсена със сусам. Дегустираме и елитни вина от региона“, казва Екатерина Терзиева.

В Източните Родопи
Докато обикалят из потайностите на Странджа, туристите опитват прословутия странджански дядо – пресован сурово-сушен колбас от раздробено свинско месо и натурални подправки, както и т.нар. баници зелници. Приготвят се с различни видове зеленолистни зеленчуци – киселец, лапад, спанак и дръжки от червено цвекло, научаваме от Екатерина Терзиева. Странджа е известна още със своя манов мед, който е с регистрирано защитено наименование за произход по схемите за качество на ЕС. Но най-голям интерес предизвикват екзотичните ястия, съчетаващи по нетрадиционен начин вкусовете и ароматите на българската природа.

Родопските вкусови вдъхновения на Орфеевата планина
„Едни от най-екзотичните ястия, които съм срещала са в района на граничната планина Беласица, където виреят най-старите кестенови гори в България, на 300 и 500 г., – разказва Екатерина Терзиева. – Там се срещнах за пръв път с т.нар. ръкарник – приготвя се от ориз и речни раци, които местните ловят в деретата на реките. Другото интересно ястие е една яхния, която те наричат лооне. Приготвя се от най-младите нежни зелени листенца на тиквата. Сърмите в този край, пък се завиват не с познатите ни лозови или зелеви листа, а с младите листа на едно растение, което се нарича бутима или винобой (Phytolacca Americana). В миналото есенните му черни клончета са били използвани за оцветяване на виното Памид“ – обяснява Екатерина Терзиева.

В планината на сладките кестени
Храните, които туристите дегустират по време на тези гастротурове, са добри, чисти и честни, твърдят организаторите. „Те са добри с аромата и здравата им връзка с българския корен, чисти – защото чрез тях опознаваме най-красивото и съхранено от българската природа, и честни – защото туристите се срещат очи в очи с хората, които стоят зад тяхната храна“ – казва в заключение Екатерина Терзиева.

Снимки: Slowtours.bg





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Белослав, където се ражда стъклото – традицията, музеят и живото изкуство

Единственият в България Музей на стъклото се намира в град Белослав, на брега на един от ръкавите на Варненското езеро. Именно на това място, през 1893 г., братя Мушалан поставят основите на българското стъкларство, създавайки първата стъкларска..

публикувано на 22.04.25 в 09:25

Атракционните пътувания с ретро влаковете на БДЖ са безспорен туристически хит

Пътешествията с парни локомотиви, които организира БДЖ по различни поводи и празници за любителите на старите влакове станаха традиция. Пуфтящият влак, който изпуска много пара и дим и неговата звучна свирка са вълнуващи както за децата, така и за..

публикувано на 14.04.25 в 11:30
Долмен „Начови чаири“

Сакар – земя на долмени, царски орли и устойчив туризъм

Сакар, една от най-загадъчните и слабо познати планини у нас, бавно, но уверено се превръща в нова дестинация за устойчив туризъм. Районът, разположен между Източните Родопи и Странджа , години наред оставаше настрана от туристическите потоци. Но..

публикувано на 11.04.25 в 09:15