Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тема от европейската радиомрежа „Евранет плюс“

Онлайн портал сближава гражданите, местните власти и евроинституциите

Снимка: themayor.eu

Проектът „TheMayor.EU – Европейският портал за градове и граждани“ стана българският носител на Наградата за европейски гражданин 2021. Отличието се присъжда от Европейския парламент за принос в насърчаването на доброто разбирателство и интеграцията между гражданите от различни държави в ЕС.

През 2017 г. сдружение „Евро Адванс“ си поставя амбициозни цели – чрез свое онлайн пространство да подобри разбирането между гражданите, местните власти и европейските институции; да стимулира обмена на добри практики между властите на Стария континент; да направи по-видими усилията за прозрачно управление на градовете и да повиши доверието в органите, отговорни за вземането на решения. Така за четири години в „TheMayor.EU – Европейският портал за градове и граждани“ успява дасподели стотици истории за успешно изпълнени проекти и показва хиляди примери как европейските региони намират конструктивни решения относно климатичните промени, замърсяването, обезлюдяването, технологичната изостаналост, опазването на културното наследство.

Порталът е създаден с цел да промотира едни от най-важните ценности – прозрачност и добро управление – обяснява Асения Димитрова, мениджър проекти в сдружението. – Той дава възможност на всяка община свободно да споделя в нашето онлайн пространство добрите новини, идеи и проекти, свързани с начина, по който се управлява. Така тя може не само да покаже отговорност и отчетност пред своите граждани, но и да стимулира другите градове и местни власти в Европа да направят същото. Ние виждаме, че през последните четири години тази дейност води до необходимост от повече общуване между гражданите, между местните власти, както и до активно споделяне на опит и съвместно решаване на локалните предизвикателства.“

Асения Димитрова

Ситуацията, в която са поставени европейските градове, ги стимулира да подхождат креативно към намирането на решения, тъй като на разточителността спрямо разходването на обществените средства никъде не се гледа с добро око.

Европейските общини по правило работят с ограничени бюджети и с ограничени властови ресурси – казва още Асения Димитрова. – Въпреки това към тях очакванията от страна на гражданите са огромни в сфери, които могат да бъдат разгледани и на портала – смарт сити, грийн сити, соушъл сити. Може би най-атрактивната за нас категория е свързана с интелигентното устойчиво развитие чрез технологични решения. Например за нисковъглероден транспорт, който всъщност насърчава активното движение. В България, за съжаление, нещата се случват бавно, но все пак има поглед към Европа и смятаме, че с инициативи като нашата и нейното развитие във времето, този процес ще става по-активен.“

Какви иновативни решения могат да подскажат европейските градове и винаги ли е въпрос на пари осъществяването им?

„По-скоро е въпрос на обмен на идеи и добри практики – отговаря българският евродепутат Цветелина Пенкова. – Когато говорим за такъв тип общоевропейски проекти, е добре да гледаме към дългосрочната инвестиция, която не се измерва само с парични средства. Разбира се, те са важни и необходими, но понякога чистата обмяна на идеи – дори и мрежата от контакти, която се създава, може да бъде доста по-ключова за реализирането на един проект. Нещата могат да се случват по каналния прозрачен начин за адекватно и правомерно разходване и на средства, и на идеи. Трябва да се стремим да постигнем именно това, а не само да разчитаме на определени задкулисни пренареждания на картите.“

Цветелина Пенкова

За активно сътрудничество между гражданите и местните ни власти все още е рано да се говори. „По-скоро се облекчава диалогът“, пояснява Асения Димитрова. Облекчава се възможността гражданите да кажат – ето, щом този проект може да се осъществи в европейския град Х, е възможно да стане и у нас. Защо тогава да не го поискам от своята местна власт? Именно това сътрудничество се опитва да провокира „TheMayor.EU – Европейският портал за градове и граждани“.

Снимки: themayor.eu, Facebook /Цветелина Пенкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28