Цените на храните, услугите, горивата растат с изпреварващ темп спрямо повишението на работната заплата, показва експресно проучване на КНСБ. От началото на годината природният газ е поскъпнал със 158%, увеличението на тока е с 4,4% и на парното с 16,1%, докато при храните най-драстично е скочила цената на олиото - с 43%, и вероятно до края на годината ще купуваме килограм хляб за 2 лв. Очаква ли ни нова Жанвиденова зима, се питат потребителите, които все повече свиват разходите си, за да се подготвят за ценовия шок.
Тенденцията за повишаването на цените ще продължи и в следващите пет месеца, убеден е икономистът и финансист Румен Гълъбинов. Не можем да останем изолирани от световните процеси, но има ходове, които държавата може да предприеме в тази обстановка.
„Увеличението на цените изглежда безалтернативно, затова трябва да гледаме към увеличение на доходите, за да има поне частично компенсиране – продължава Румен Гълъбинов. – Необходимо е държавата да вземе по-активна роля и като енергийни компенсации за гражданите, и като енергийни субсидии за фирмите, заплашени да фалират и да увеличат безработицата. Естествено е държавата да помисли с бюджета за следващата година и за увеличение на минималната работна заплата, за продължаващо увеличение и преизчисляване на пенсията, за социалните плащания. Винаги аргументът трябва да бъде, че се защитават правата на потребителите в една необичайна ситуация, протичаща проинфлационно с тези увеличени цени.“
Според Богомил Николов, председател на асоциацията „Активни потребители“, поставянето на ценови тавани ще създаде спекула, затова по-добрият вариант е социално подпомагане на хората с най-ниски доходи. Намаляването на ДДС за основните храни също е възможна мярка, но не и чрез опорочаването й, по думите му, както се е случило през м.г. в ресторантите. Тогава намалената от 20 на 9 процента ставка обхващаше и алкохолните напитки, освен това не се приложи по цялата верига на снабдяването и в крайна сметка потребителите не усетиха никакво намаляване на цените, а разликата от 11% отиде в джоба на ресторантьорите.
„Преди години, когато имаше подобна криза, масово започна да се влага рапично олио в слънчогледовото – предупреждава Богомил Николов за опасността на пазара да се появят стоки с по-ниско качество в стремежа на производителите на удържат цените. – При колбасите рискът е от завишено водно съдържание, докато поне при сиренето, където има нови по-затегнати изисквания, се надяваме контролът да бъде на ниво. Трябва да внимаваме и с покупките по интернет, защото ще се появят множество атрактивни оферти – цените може да са резултат от ниско качество или продуктите да са фалшиви. Хората трябва да знаят също, че в 14-дневен срок имат правото да върнат стоката без обяснения.“
Мариана Кукушева, председател на Националния съюз на хлебарите и сладкарите, вижда две основни мерки за овладяване на инфлацията – въвеждане на 9% ДДС върху основните храни и съкращаване на държавния апарат.
„В него са заети около 1 млн. души – това са хора, които не плащат преки и косвени данъци, а от другата страна стоят 1,2 млн. души в бизнеса заедно със сезонните работници, които трябва да издържат цялото останало население – обяснява тя. – Според доклад на бившия финансов министър Асен Василев между 30 и 40 процента от заетите в публичния сектор не знаят за какво са там и не изпълняват конкретни трудови задължения.“
Ако не се предприемат бързи мерки, ще последват фалити и сериозно буксуване на икономиката, смята Мариана Кукушева. Що се отнася до цената на хляба, тя отдавна не зависи от производителите, а от търговските вериги, уточнява тя.
Съставил: Диана Цанкова /по интервюта на БНР Видин и БНР Пловдив/
Снимки: БНР, БГНЕСПублична среща-дискусия на тема Greece's culture is far more than the Acropolis ще се проведе на 2 юли 2025 г. Началото е от 10,00 ч. в зала "Иван Гешов" в централната сграда на БАН (ул. "15 ноември" № 1, 1000 София). Специален гост и лектор ще бъде Н...
По време на първата национална конференция, посветена на поклонническия туризъм в България, с участието на министъра на туризма Мирослав Боршош и Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, представители на духовенството и туристическия сектор беше..
Летен Фермерски фестивал с акцент не само върху чистата храна, но и върху родителството и книгите, ще се проведе при пилоните на НДК в центъра на София от 27 до 29 юни. "Ще съберем издатели с книги за хубавата храна, за възпитаването на доброто у децата и..
Над 800 дигитални номади, предприемачи и творци от 50 държави пристигнаха в Банско по повод шестото издание на Bansko Nomad Fest – едно от..
Рок фест "Твърдица и църквата" ще се проведе тази вечер от 20:00 ч. край язовир Жребчево. Фестивалът се организира за поредна година от Община Твърдица и е..
От 26 до 29 юни Белоградчик е домакин на първия фестивал, посветен на традиционното ястие " бел муж". Това автентично лакомство е неразделна част от..