Над 360 000 наши сънародници живеят в Германия. Макар и ориентировъчен, броят им е красноречив, че това е едно от най-предпочитаните места, които приютяват българи и им предоставят възможност да започнат нов живот. Разбира се, цената, която плаща всеки един емигрант, е различна. При някои адаптацията е по-бърза и безболезнена, други не издържат дълго и се завръщат отново у нас. Веселин Георгиев и Даниела Димова са хора от първия тип. Родени и израснали в морската столица на България – Варна, те завършват училище и заминават за Германия. Веселин го прави през 2010, с надеждата да развие кариера като футболист в немски клуб, а Даниела го следва, по думите ѝ – от любов, 7 години по-късно.
„Реално ни липсва животът, защото тук не можеш да се чувстваш по същия начин, както когато си в родината, у дома.“
Установяват се в Дюселдорф и не губят връзка с родината нито за ден, тъй като освен със своите близки онлайн, общуват с наши сънародници ежедневно на работното си място. Това е техният ресторант, който предлага на посетителите си разнообразие от немски, но и български специалитети.
„Ние отворихме преди около 3 месеца и постепенно се разчува, че в Дюселдорф има българско заведение. В града и в околностите му на поне 30-40 километра разстояние няма друго място, в което да се предлага българска кухня. Последните 35 години ресторантът е предлагал хърватска кухня, отново с балкански специалитети. Така че кебапчетата и кюфтетата продължават да са сред най-поръчваните ястия. Освен тях, предлагаме кавърма и пиле жулиен, които също се приемат добре. Започнаха да поръчват и харесваните в България сачове.
Двамата признават, че срещат известни трудности, когато трябва да си набавят български продукти:
„Пазаруваме основно от немския пазар. Единственото, което е българско са подправките, ракията, виното, наденицата и сухите мезета. Цените обаче са доста високи и няма как да се договори изгодна цена за снабдяване на заведение. Зареждането е твърде малко, заради ниското потребление. По тази причина и качеството на продуктите не е особено добро“, разказва Веселин за предизвикателствата пред бизнеса и уточнява, че някои от продуктите купуват от руски и турски магазини. Подобно на колегите си ресторантьори в България, двамата млади предприемачи очакват поскъпване на цените в резултат на по-високите сметки за електроенергия.
Потвърждение, че Веселин и Даниела не са скъсали връзката с родината е и фактът, че следят политическата ситуация в България и участват в проведените тази година два парламентарни избора.
„Предстои да гласуваме и през ноември. Не сме си сменяли гражданството и с нетърпение очакваме резултатите от следващите избори – уточнява Веселин, но няма прекалено високи очаквания: – По време, а и след изминалите два избирателни процеса, настъпи още по-голям хаос и аз не виждам в момента как може да се състави правителство. Смятам, че все още има прекалено много неразбирателства между партиите в България.“
Снимки: личен архив
Българският посланик в Дания Драгомир Заков за първи път отвори врати за живеещите на улицата в Копенхаген, на която се намира българската резиденция. Събитието беше уважено от значителен брой съседи. Гостите имаха възможност да дегустират избрани..
Северино Кожухаров, съсобственик на в-к „БГ БЕН“, който излиза във Великобритания, връчи почетна награда за 2024 г. „най-добър партньор и активен принос за развитието на вестник „БГ БЕН“ на председателя на Агенцията за българите в чужбина Райна..
"Коледна магия" ще развълнува сърцата на българите в Лас Вегас на 20 декември. У ченици и учители от неделните български училища в американския град са в трескава подготовка за пищен празничен концерт с участието на театралната..