Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленият сертификат влиза в сила от 21 октомври и у нас

Пресконференция на Стойчо Кацаров във връзка с рапространението на Covid-19.
Снимка: БГНЕС

Със зелен сертификат от 21 октомври ще влизаме в заведения за хранене, кина, театри, концертни зали, галерии, фитнес центрове, търговски центрове и магазини над 300 кв. м., хотели, плувни и спортни зали, клубове, обяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Документът удостоверява завършен цикъл на ваксинация, преболедуване на Covid-19, отрицателен PCR тест до 72 часа или антигенен тест до 48 часа. Зеленият сертификат става задължителен за работещите в здравни заведения и старчески домове. Той обаче няма да се изисква в градския транспорт. 



При 14-дневна заболяемост между 500 и 700 на 100 хил. души в училищата ще се редуват 50% присъствени и 50% онлайн занимания. В университетите пък присъствено обучение ще се провежда само при наличието на зелен сертификат. Ще бъде наложен също така строг контрол върху лабораториите за издаване на фалшиви сертификати и ако се установи нарушение, ще бъде отнет лиценза им, подчерта министърът. Друга противоепидемична мярка предвижда преустановяване на посещенията в болниците.

Повече за границите на заболяемост, при които ще се прилагат различните противоепидемични мерки, вижте ТУК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валежите спират, но температурите остават ниски

В понеделник в източната половина от страната все още ще има валежи от дъжд, но до вечерта ще спират. На запад облачността ще се разкъсва и намалява, следобед на места в Югозападна България – до предимно слънчево време. Ще остане ветровито с умерен,..

публикувано на 29.09.24 в 18:30
Димитър Костов от Смолян (вляво)

Петдесет дрона рисуват сърце в световния ден за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания

С инициативата “Разходи се с кардиолога си” в големи български градове беше отбелязан днешният Световен ден на сърцето. Организаторите от Дружеството на кардиолозите в България акцентираха върху редовната умерена физическа активност, която е..

публикувано на 29.09.24 в 18:15

Тамбурата, гъдулката и кавалът скоро може да изчезнат от сцените

Традиционни народни инструменти, сред които тамбура, гъдулка и кавал, до 10-15 години ще изчезнат от българските сцени, ако не бъде обърнато внимание на изпълнителите на фолклорна музика. Това показва анализ от теренно проучване на Българската..

публикувано на 29.09.24 в 16:35