Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Българската общност в Молдова допринася за приятелските връзки с България

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

По повод Деня на бесарабските българи – 29 октомври, президентът Румен Радев поздрави гражданите на Молдова от български етнически произход.

"Българската общност в Молдова, съхранила своя български дух, бит, език и култура вече 200 години, винаги е била естествен мост на приятелство между нашите две страни", посочва държавният глава в поздравителен адрес.

Радев каза, че България разчита на молдовските държавни институции за трансформирането на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“, което ще гарантира достъп до висококачествено и съобразено с европейските практики образование за всички молдовски граждани, включително и за бесарабските българи от съседна Украйна.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25