Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През Movember на фокус е здравето на мъжете

В България на година се диагностицират повече от 1500 случаи на заболели от рак на простатата

Снимка: архив

Превенцията е най-доброто лекарство за всяка болест. И ако през месец октомври световният фокус беше върху профилактиката на рака на гърдата при жените, то през ноември „слагаме“ мустаците и насочваме вниманието си към световното движение Movember, което популяризира грижата за мъжкото здраве и набира средства за борбата с тихия убиец на мъжа – рака на простатната жлеза.

Инициативата се заражда спонтанно в Мелбърн, Австралия, през 2003 г., когато няколко приятели решават да възродят идеята за добре поддържания мустак. Много бързо тази чисто естетическа мъжка кауза прераства в благотворителна такава, и към момента в нея участват повече от 21 държави по целия свят, сред които и България. У нас кампанията Мовембър се организира от 2011 година с цел повишаване осведомеността за здравословните проблеми, засягащи мъжете. Такива са ракът на простата и на тестисите, както и психическото здраве и превенцията от самоубийства. Един от лекарите, който приема присърце идеята за „мъжкия месец“ е урологът д-р Георги Георгиев, който вече 9 години участва в кампанията и се бори със стигмата на консерватизма и страха от профилактичен преглед у българина.

Д-р Георги Георгиев
В България няма реална статистика на заболелите от рак на простатната жлеза от 2016 година насам и цифрите, които д-р Георгиев и колегите му използват са от Европейската и американската асоциации по урология, където, по думите му, контролът и регистрацията на всеки един пациент са много по-стриктни. У нас на година се диагностицират повече от 1500 случаи на заболели, но според специалиста пациентите с това заболяване са много повече от регистрираните. В САЩ активно болни към момента са 3 милиона мъже на средна възраст от 66 години. „Статистиката в Европа е същата, да не кажа и малко по-лоша, заради по-добрия контрол“ – уточнява д-р Георгиев. Решение има и то е в редовната профилактика, при която заболяването може да се хване в ранен стадий, когато е напълно лечимо.

„В България, както и в другите страни, това е най-често срещаното онкологично заболяване при мъжете. Според статистиката един на осем мъже получава диагноза рак на простатната жлеза, като разбира се голяма част от тези пациенти развиват заболяването в по-напреднала възраст. Същевременно в световен мащаб това заболяване е на второ място по смъртност след рака на белия дроб. С годините забелязваме, че все по-млади пациенти биват диагностицирани, което го прави и социално значимо, защото много от мъжете са в активна трудоспособна възраст. И когато дойдат на късен етап на заболяването, това променя коренно целия им живот впоследствие. Другият проблем при рака на простата е, че обикновено в началните фази на заболяването оплаквания няма. Неслучайно в урологичните среди коментираме, че това е тихият убиец, защото в повечето случаи пациентът не подозира нищо“ – казва д-р Георгиев.

Световната здравна организация препоръчва профилактиката на рака на простата да започне с преглед поне веднъж годишно след 50-годишна възраст. А при генетична обремененост още от 45 години, тъй като рискът от подобна диагноза е 50% по-висок. „Прегледите са най-лесният и достъпен начин за превенция и ефективно лечение“, категоричен е д-р Георги Георгиев. Той е щастлив, че в последните години все по-млади мъже го посещават за профилактичен преглед. Много жени дори започнали да записват часове за консултация за своите партньори и близки. Специалистът уточнява, че освен туморния маркер, който е задължителен, прегледът включва ехографско изследване и евентуално ректално туширане, което е най-плашещо за пациента, но то дори не е задължително. „Бих посъветвал мъжете да не се притесняват – могат да направят само кръвното изследване и ако туморният маркер е завишен, а нормата е от 0 до 4 нанограма на милилитър, тогава да потърсят консултация от специалист“ – обяснява урологът.

Към  факторите, които отлагат посещението при лекаря, в последните две години се прибавят пандемията от Covid-19 и страхът от посещенията при лекар. Това е неоснователен страх, който обаче може да доведе до големи усложнения, посочва д-р Георгиев и уточнява, че съвременните методи на лечение са изключително ефективни.

Урологията е една от много бързо развиващите се технологично дисциплини в медицината. В момента разполагаме с много по-модерна апаратура за диагностика на рак на простатната жлеза, а именно 3D фюжън биопсията. Това е метод, в съчетание с ядрено магнитния резонанс, с който ние можем да хващаме рак от порядъка на 5 до 10 мм, което е изключително ранен стадий на заболяването. Това е огромен скок в диагностиката, с който можем на 100% да помогнем на нашите пациенти.“

Снимки: Георги Нейков - БНР, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30