Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Несигурност, ръст на цените и недостиг на персонал – Банско в навечерието на новия ски сезон

Снимка: архив

„Несигурност - за нашето утре, за сметките на тока, за това дали ще успеем да наемем персонал, какви ще са поредните мерки на властта срещу разпространението на вируса“ – така Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско, коментира ситуацията пред която е изправен браншът.

В разгара на 4-та епидемична вълна, туристическият бизнес в един от най-големите ни ски курорти Банско, се готви за пореден, белязан от коронавируса сезон. „Вече сме от две години в ситуация на пандемия, а държавата все още няма отработен план, който да чертае действията ни в дадена ситуация“-  недоумява Малин Бистрин и допълва, че никой на този етап не може да предвиди как ще се развие кризата с коронавируса, ще има ли локдаун и допълнителни ограничителни мерки за бизнеса.

Новото тази година са ваксините и изискването за зелен сертификат. Благодарение на тях зимните курорти в Европа се отварят за туристи. Отварят се и нашите, в т.ч. и Банско, с обещание за стриктно спазване на противоепидемичните мерки. „Ние сме вече 50% ваксинирани, а специално моят персонал е 99% ваксиниран и работим доста успешно“, казва Бистрин. И още:


„Аз лично съм „за“ такива сертификати, както и за повечето ваксинации, защото така се дава възможност за стъпка към възстановяване на туризма, т.е. на свободното пътуване на хората, да посещават различни държави и курорти. И това ще даде спокойствие на гостите на нашия курорт, а и на посетителите на България като цяло.“

Малин Бистрин

Ходът на резервациите са лъч надежда след два поредни трудни сезона за Банско. През идните месеци браншът разчита най-вече на българските туристи, които и миналата година бяха преобладаващи в курорта. Освен тях, се очакват традиционните гости от съседните балкански страни, както и от Великобритания. Сериозни записвания има от Израел, има интерес и от Русия, тъй като България признава ваксинацията на чуждестранни туристи с руската ваксина Спутник V. Надеждите в момента са насочени към държавите от Централна Европа, чийто икономики не са в криза. „Става дума за туристите от Чехия , Полша, Словакия, които дойдоха миналата година, оцениха Банско като курорт с хубави писти и разумни цени, и сега очакваме отново да ни посетят“- твърди Малин Бистрин.

Но проблемите, свързани с липсата на предвидимост като че ли надделяват. Сред тях са галопиращите цени на тока и на горивата. “Няма начин да не вдигнем поне минимално цените, за да оцелеем“ – признава Бистрин и добавя:

„В бойна готовност сме. Хотелите ни са топли, камините работят. Електромерът върти, и всъщност плащаме едни разходи без да знаем дали въобще ще имаме приходи и дали ще работим. Освен това сме затруднени от недостига на персонал. Несигурността завладява и млади, и възрастни професионалисти. Имаме случаи, в които доказани готвачи или рецепционисти, в които сме инвестирали години усилия за развитието им, напускат, като заявяват: „Шефе, по-скоро предпочитам да съм шофьор на камион, но да имам някаква сигурност. А не както тук - отварят ни, затварят ни, постоянно сме наблюдавани от хиляди институции, идват глобяват ни без да знаем какви са промените и т.н.“.“

Всички са единодушни - карането на ски едва ли скоро ще се върне към предишното си „нормално“. Някои държави въведоха зелен сертификат и носенето на FFP2маска включително и в ски зоните си. Българските курорти ще открият зимния сезон без изискване за зелен сертификат и използването на предпазни маски в района на лифтовете и ски зоните си. Но пък в Банско и на други места вече се обсъжда покачване на цените на картите за съоръженията, които вероятно ще струват 100 лв. на ден. Междувременно работещите в бранша стискат палци 4-та вълна да е милостива и да не се налага допълнително затягане на мерките, а не дай Боже и … локдаун!

Снимки: архив, Pixabay, banskoski.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35