Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой са гласувалите българи в САЩ

Снимка: Мария Самичкова

На проведените на 14 ноември парламентарни и президентски избори гласуваха рекорден брой български граждани в САЩ - над 11 300. Така е подобрен рекордът от 10 500 българи, които гласуваха на територията на САЩ на парламентарните избори, проведени през април 2021 г. На вота за парламент през юли бяха гласували 8904 души.

"Продължаваме промяната" получава най-много гласове - 5584, което е близо половината от подадения вот. Следват гласовете за "Демократична България" - 1471. ГЕРБ-СДС има 1365 гласа, сочат данните на Централната избирателна комисия. При президентската надпревара лидер е Румен Радев с 6954 гласа. За Анастас Герджиков са гласували 1955 българи в САЩ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Унгария честваха предстоящия Ден на независимостта

Българи в Унгария отбелязаха Деня на независимостта. По традиция тържеството събра присъстващите пред паметника "Български дулап" в Халастелек – град в конгломерацията на Будапеща, съобщи за БТА Светла Кьосева, главен редактор на българо-унгарското..

публикувано на 19.09.24 в 12:11

Делегация на БАН посети люлката на Българското книжовно дружество в Браила

Делегация на Българската академия на науките (БАН) заедно с дипломати и българи, живеещи в Румъния, посетиха Браила. Повод за това е честването на 155-годишнината на Академията. Учредителното събрание на Българското книжовно дружество, чийто..

публикувано на 19.09.24 в 08:41
Сградата на правителството в Скопие

Македонските българи поискаха подкрепа от България

Българите в Северна Македония имат нужда от подкрепата на България, заявиха представители на българската общност от Прилеп, Струга, Битоля и Кавадарци. Те бяха изслушани в парламентарната Комисия по политиките за българите в чужбина. "Влизането в..

публикувано на 19.09.24 в 08:16