Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска изложба-инсталация в двореца „Пистори“ в Братислава

Георги Богданов и Борис Мисирков ни водят „По следите на славното минало“ с ретро автомобили

4
Снимка: Facebook /Agitprop

В края на месец октомври в рамките на най-стария фестивал за документално кино DOK Лайпциг беше световната премиера на българския документален филм "Колите, с които нахлухме в капитализма" на творческия тандем Георги Богданов и Борис Мисирков. Сега артистичният поглед върху социалистическите автомобили от миналото, техните собственици днес и мечтаното бъдеще за тях има свое тематично продължение с изложба-инсталация в Братислава.

"По следите на славното минало“ е една от трите основни фотографски експозиции в рамките на Месеца на фотографията тази година в словашката столица. Тя е разположена в четири големи зали на двореца „Пистори“, които двамата артисти са превърнали в четири отделни глави на един статичен филмов разказ. Изложбата представлява портрети на 15 собственици на ретро автомобили, които Богданов и Мисирков са „отвели“ на мечтаното от тях място.

И изложбата, и филмът двамата фотографи определят като вид изследване за това, какво е наследството, което носим от социализма и има ли носталгия в различните европейски държави по него. Затова и главните им герои са снимани в Норвегия, Русия, Чехия, Германия и България.


„Това не е исторически филм, това е съвременен филм който разглежда следите от миналото, защо и как тези следи остават, как се преосмислят и рециклират днес. Как човек, който държи да познава историята си, гради някакво бъдеще“ – казва Георги Богданов.


Експозицията "По следите на славното минало“ може да бъде разгледана до 30 ноември в двореца „Пистори“ в Братислава, а мечтата на двамата фотографи е да намерят подходящо голямо място, за да я покажат догодина и пред родна публика.

Съставил: Весела Кръстева

Снимки: Facebook /Agitprop



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Художници, вдъхновени от Клод Моне, ще рисуват водни лилии

Първият художествен пленер сред водни лилии ще се състои във ферма, отглеждаща красивите водни растения, в плевенското село Опанец. Организатор на събитието е управителят на фермата Дойчин Владимиров със съдействието на Община Плевен. Пленерът е..

публикувано на 20.05.24 в 07:00

Изложба по случай 200-годишнината от издаването на “Рибния буквар” пред Народния театър

Изложба, посветена на двестагодишнината от издаването на “Рибен буквар” на големия учен, просветен деец и дарител Петър Берон, ще бъде открита днес в галерията на открито пред столичния Народен театър “Иван Вазов”. “ Петър Берон заема мястото си на..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15