Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР: Отношенията със Западните Балкани не трябва да се изчерпват с разширяването

Снимка: МВнР

Министърът на външните работи Светлан Стоев прие посланиците на държавите-членки на Европейския съюз и и.д. ръководител на представителството на Европейската комисия у нас и ги запозна със ситуацията около изборите в България и с приоритетни български позиции по теми от общия европейски дневен ред.

Относно процеса на разширяване на ЕС към Западните Балкани Стоев потвърди последователната българска подкрепа, основана на собствените заслуги на всяка страна-кандидат. По думите му отношенията на ЕС с региона не трябва да се изчерпват само с разширяването. Стоев призова за засилено внимание и ангажимент към ситуацията в Босна и Херцеговина, по диалога Белград-Прищина и други тревожни развития.

Що се касае до началото на преговори за членство в ЕС на Северна Македония той подчерта усилията, полагани през последните месеци от българска страна за решаване на отворените въпроси със Скопие.

Светлан Стоев

Напредък по изпълнението на Договора за добросъседство обаче не е постигнат, заяви министърът, цитиран от пресофиса на българското Външно министерство. Той допълни, че българската страна все още очаква конкретни стъпки от съседите за изпълнение на поетите ангажименти за отказ от териториални и малцинствени претенции, преустановяване на езика на омразата срещу България, промяна на учебниците в Северна Македония при отчитане на нашата обща история, гарантиране на правата на гражданите с българско самосъзнание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

2500 дка със земеделски култури са унищожени от градушката в Благоевградско

Министерството на земеделието планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата  стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски..

публикувано на 28.06.24 в 14:40

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58