Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев : Анексирането на Крим е в нарушение на международното право

Снимка: Ани Петрова

Във връзка с различни интерпретации на казаното от президента Румен Радев по време на предизборния дебат на 18 ноември 2021 г. прессекретариатът на държавния глава информира, че позицията на държавния глава не се различава от изразената многократно позиция на Република България във всички международни организации. 

От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и анексирането му е в нарушение на международното право. Страната ни неведнъж е заявила подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост, но, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, „в момента“ Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път.

Държавният глава нееднократно е изразявал загриженост заради напрегната ситуация около анексирането му, която оказва влияние както на международните отношения, така и на Черноморския регион, което влияе пряко на сигурността на България и нейните съюзници. 

Президентът многократно е призовавал за намаляване на конфронтацията и намиране на мирно решение на конфликта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Роберт Фицо

Българското правителство категорично осъди атаката срещу Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян този следобед след заседание на правителството в град Хандлова, на около 180 км от Братислава. От публикация в профила на Фицо във Facebook става ясно, че премиерът е с опасност за живота...

публикувано на 15.05.24 в 17:39
Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15