Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

46 души загинаха в катастрофа с македонски автобус на магистрала „Струма“

| обновено на 23.11.21 в 16:12
Снимка: БГНЕС

46 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали на автомагистрала "Струма" малко преди 3 часа на 23 ноември. 7 човека са оцелели и са настанени без опасност за живота в спешната болница „Пирогов“. Те са успели сами да напуснат машината, след като са счупили стъкло в задната част на превозното средство.

Автобусът се е движел от Турция към Северна Македония. Пътували са 52-ма човека, македонски граждани, и един с белгийско. Сред жертвите повечето от Скопие има много млади хора и 11 деца. От списъка с имената на пасажерите е видимо, че мнозинството са от албански произход.

Пред „Пирогов“ пристигат близки и приятели на пътници от катастрофиралия автобус на автомагистрала „Струма“.  Някои от тях споделиха, че са разбрали за инцидента от медии и спонтанно са тръгнали към България с надеждата да получат повече информация за близките си. Те настояват за данни от посолството на Северна Македония за действията, които ще бъдат предприети от тук нататък. Сред чакащите е Шабан Рашитовски. Четирима от пострадалите са негови съселяни. Веднага щом разбрал за трагедията, тръгнал към София. „Аз съм дошъл да помагам с каквото мога“, сподели той пред репортерите на БНР. 

В София граждани поставиха цветя и запалиха свещи пред посолството на Република Северна Македония в знак на съпричастност към трагедията. Утре, 24.11 ще бъде обявен Ден на национален траур. Това обяви във Варна вицепремиерът Гълъб Донев, предаде кореспондентката ни Даниела Стойнова.

В София граждани поставиха цветя и запалиха свещи пред посолството на Република Северна Македония в София в знак на съпричастност към трагедията.

Служебният премиер Стефан Янев и вътрешният министър Бойко Рашков описват видянато като ужасно. Част от жертвите са били открити струпани около едната врата. Това е най-тежката пътна катастрофа в България с най-големия брой жертви. Автобусът е пътувал в конвой с още три автобуса на една и съща македонска туристическа фирма и е бил последен в колоната. Първите три превозни средства към 5 часа сутринта са преминали в Северна Македония през граничния пункт в Гюешево.

Разследването трябва да установи точните причини за трагедията. Македонският премиер Зоран Заев, който спешно пристигна в София каза, че е разговарял с един от оцелелите от автобуса. Той е съобщил, че е имало експлозия в автобуса.

Премиерът Стефан Янев отхвърли възможността пътната настилка да е причината за тежкия инцидент. На пресконференция с премиера на Северна Македония Зоран Заев Янев заяви: "Аз не бих приел никакъв вид спекулации, че участъкът на магистралата, дупки или неравности са нещото, което е било от значение в този инцидент. От видимата картина по-скоро е друга причината".

Тахографът, записващ движението на автобуса е изгорял, каза пред БНР ръководителят на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски. Камерите на агенцията не са регистрирали нарушения на правилата или движение на автобуса с превишена скорост. Спазени са и всички задължителни почивки, допълни Рановски.

Васко Пиргов, който еочевидец на тежката катастрофа на магистрала „Струма“ и е бил служебно сутринта там, каза пред БНР, че четирите автобуса са почивали 20 минути преди инцидента. „Няма как шофьорът да е заспал. Пътят беше мокър. Той е объркал пътя според мен. След това е срязал предна дясна гума. Тя гърми и след това става произшествието. 15 колчета от мантинелата са засегнати и от там са прескочили искрите. От предната част е подпален автобусът“, каза Пиргов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00