България е единствената държава от ЕС, която попадна в класацията на международния форум „Gelato World Heritage” в Рим, организиран за трети път от Италианската асоциация на майсторите джелатиери (Associazione Italiana Gelatieri). В престижната селекция от нови вкусове се открои сладолед с българско кисело мляко, произведен в биоферма край китното подбалканско село Розино. Нашенският продукт отнесе специалната награда от Академията за занаятчийско джелато „Алберто Пика“ (L’Accademia del Gelato Artigianale Alberto Pica), кръстена на „краля на джелатото“.
Участниците в надпреварата били поканени да представят сладолед, съдържащ традиционни местни съставки и да презентират своята държава. “Наградата ни бе дадена след няколкомесечен мониторинг на дейността ни. Тя се присъжда за цялостното ни представяне, както и за прозрачност на работата, свързана с технологията и използваните в сладоледа съставки“- каза Мирела Янакиева - мениджър „Бизнес развитие“ на биофермата и добави:
За изготвянето на въпросния биволски йогурт е използвана традиционната нашенска технология на базата на ферментация с уникаления Lactobacillus Bulgaricus, съдържащ безспорни здравословни и лечебни свойства. Сладоледът от село Розино предизвикал истински фурор не само заради вкусовите си особености, но също с визията и … посланието си. „Не случайно добавихме дива горска боровинка в сладоледа“- обяснява Мирела Янакиева:
„Тя е събрана до стар римски път край фермата. По него е минавал владетелят на хуните Атила на път за Рим, за да го покори. Така че ние вметнахме символика в нашия продукт, като представихме древната историческа връзка, свързваща Италия с България. Затова кръстихме вкуса на джелатото „Атила“. За разкош, отгоре го поляхме с бял шоколад, който оцветихме в зелено с естествени продукти и по този начин представихме биоразнообразието, характерно за нашата ферма и за целия регион.“
Освен че са се опитали да възпроизведат цветовете на родния трибагреник, авторите на сладолед с вкус „Атила“ отправят сериозно послание: „Искаме хората да се замислят какви съкровища оставят за новите поколения. Дали и те ще могат да се насладят на биволско мляко от щастливи биволици и да опитат истинска дива горска боровинка?“, казва Мирела Янакиева.
В биофермата край село Розино свободно пасат 70 щастливи бивола, достойни представители на порода българска Мурра (Bulgarian Murrah Buffalo). Компания им правят 70 крави от порода Джерсей (Jersey), която е с нисък млекодобив, но пък млякото й е с много висока масленост. И понеже фермата се намира в сърцето на Розовата долина, там се отглежда и известната българска маслодайна роза Дамасцена. Преди две години технолозите й събрали овациите на чужденците със своя разработка на джелато въз основа на българска роза. „Получихме много запитвания, особено от италианците, за нашите рецепти и технологии и така успяхме да наложим българската роза под още една форма “- не скрива гордостта си Мирела Янакиева.
Снимки: предоставени от биофермата
Има конкретен план за евакуация на български граждани от Израел. Организационно сме готови, но се изчаква оптимален момент, каза премиерът Росен Желязков пред журналисти в Симитли. Петдесет българи желаят да напуснат Израел На база..
Над 420 млн. евро са изпратили българите, работещи в чужбина, на своите роднини и близки през първото тримесечие на годината. Сумата е с 66 млн. евро повече от същия период на 2024 г. Най-много средства изпращат от диаспората в САЩ, сочат данните..
През нощта ще бъде ясно, а утре – слънчево, в следобедните часове над Източна България с купеста облачност. Ще духа слаб вятър от север-северозапад. Дневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат между 29° и 34°, в София – около 29°...
Нова атракция в Бургас отваря врати в началото на летния сезон. Това е въжен парк с мащабна конструкция, който вече се изгражда в парк "Езеро", в..
Хиляди се включиха в "София Прайд 2025“, който започна този следобед от площад "Княз Александър I" в столицата. Кампанията, организирана за 18-та поредна..
В София се провежда петото издание на Азиатския фестивал под надслов "Обединени в многообразието". Събитието привлича многобройна българска и..