Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2021 – незабравимите ни срещи с чужденци, които избраха да живеят в България

Снимка: личен архив

През изтеклата трудна и богата на предизвикателства 2021-ва репортерите на Радио България ви срещнаха с хора от различни краища на света, които са избрали да живеят и да работят в страната ни. От разговорите ни с тях, можем да направим извода, че въпреки неизвестността и ограниченията покрай пандемията, те успешно се адаптират към новите условия и са доволни от живота си тук.

Като например пенсионираният учител Реймонд Уилкинсон от Ирландия, който от години живее в Чепеларе и не може да се нарадва на красивата природа, евтиния живот и мекия родопски климат и най-вече – на създалата се в курортното градче космополитна среда:

Реймонд Уилкинсон

„Има една ирландска дума, която употребяваме за понятието „купон“ и тя е the craic. Craic е когато музиката засвири, хората се забавляват и се наслаждават на компанията с приятни разговори на хубаво питие. Тук, в Чепеларе, има много craic!“ – казва Реймонд Уилкинсон и заключава, че в любимия му родопски град е открил щастието и съдбата си!

Йонатан Мидендорф

През един мрачен зимен ден преди 11 години германецът Йонатан Мидендорф пристига за пръв път в България. Първите му впечатления запечатали мръсния въздух, нахвърляните навсякъде боклуци и неуредиците, но щом пукнала пролетта и цъфнали кайсиите, той се влюбил в страната ни. Йонатан се установява в русенското село Николово, заедно със семейството си и развива успешно биоземеделие, а продукцията му се изнася в Европа, САЩ и Канада. „Като цяло хората в чужбина свързват България с корупция и с криминалните хроники, затова в началото клиентите ни бяха скептични, тъй като в името на нашата марка се споменава и името на България“, казва Йонатан и добавя, че с времето е успял да наложи марката MadeinBG в чужбина и че за нищо на света не заменя живота си в малкото село Николово.

Кийт Халстед

И през 2021 г., въпреки Брекзит и пандемията, хиляди британци не се отказаха от втората си родина – България. Кийт Халстед не прави изключение.Вече 9-та година пенсионираният служител от Британската армия се наслаждава на спокойни старини у нас в приказното родопско село Смилян. Кийт е влюбен в нашата природа и гостоприемство. Захваща се с туризъм, като отдава стаи под наем на гости от цял свят.

Рийс Дуглъс - Джамал

Съдейки от нашите срещи и интервюта с чужденци, избрали да живеят и да работят у нас, британците са най-големите фенове на България. „Елате в България, работете, бъдете съзидателни и ще успеете“ – призовава британският влогър Джамал от своя ютюб канал, посветен на страната ни. Истинското му име е Рийс Дуглъс. Той е дигитален номад и казва, че е обиколил цяла Европа. Но когато пристига за пръв път тук, животът му се преобръща на 180 градуса. “Дойдох за един месец, влюбих се в България и месецът прерасна в два, после в три. Ето ме тук, в Пловдив, където живея с приятелката ми от три години. И познайте - вече не съм номад, защото се установих за постоянно“ – казва Рийс. Според него  страната ни е идеалната дестинация за млади хора, които искат да постигнат нещо в живота. „България ми помогна да стана по-добър човек“ – каза в заключение Рийс.

Гарет Лий Градуел

А какво може да прави един британски готвач в условия на пандемия у нас? Ами да готви и да споделя местни рецепти и преживяванията си в ютюб, разбира се! Гарет Лий Градуел живее във Варна и обожава българската кухня. Учи български с идеята да отвори собствено крайбрежно ресторантче. Харесва му, че тук хората държат на традициите си. „Приятно е да видиш, как младите играят хоро, как следват народния календар“, казва Гарет. А на въпроса какъв е вкусът на България,той отговори така: „За мен истинският вкус на България е вкусът на … свободата“. Каквото и да означават тези думи, едно е сигурно – за Гарет България е тих пристан, осигуряващ му възможност за работа и семейно щастие.

Джанфранко и Анна Киарини

И с още едни готвачи ви срещнахме през отминаващата 2021 година, но не англичани, а … италианци.  И то не какви да е, а световноизвестни. При това собственици на малък ресторант, но не къде да е а… на село! Това са Джанфранко и Анна Киарини.  В списъка им от посетени държави намират място цели 114, в които двамата помагат на местни предприемачи да започнат свой бизнес и да превърнат ресторантите си в предпочитани места а за незабравимо преживяване. Днес те се наслаждават на работата си в семейния им ресторант в почти безлюдното българското село Девино. А защо са избрали България ли? Вижте необикновената история на Джанфранко и Ана и една от най-четените публикации на страниците на Радио България през 2021 г.:

Мохадесе Мирзаее

В последния месец на 2021г. ви срещнахме и с Мохадесе Мирзаее- първата жена пилот на Афганистан. През август тя успя да избяга от талибаните в България, където търси убежище и шанс да рестартира авиационната си кариера. Радио България засне видео интервю с нея. Вижте го:

Съставил: Венета Николова

Снимки: личен архив, Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35