Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христина Христова: Съкращаването на администрацията с 15% ще предизвика напрежение в обществото

Снимка: архив

През Новата година държавната администрация ще се раздели с 15% от служителите си, ако правителството следва споразумението между коалиционните партньори. Според финансовия министър и вицепремиер Асен Василев близо 30 хил. служители ще трябва да отидат на трудовата борса. 

Всеки министър има поставена задача да огледа неефективно работещите структури, за които отговаря, и да предложи съкращения, оповести неотдавна пред бТВ Асен Василев. По думите му, само в централната администрация работят около 250 хил. души. Според министъра за “оптимизацията” ще допринесе и фактът, че дублираните във всяко министерство и във всяка държавна структура дирекции ще минат под обща шапка, предлагайки споделени услуги. „В момента сме на най-ниската безработица и ако има момент, в който пазарът на труда да може да поеме тези хора, това е настоящият“, коментира той.

Ако съкращенията се проведат бързо и по силата на предварително оповестените числа, това ще създаде напрежение в обществото, смята бившият социален министър и експерт по социална политика Христина Христова.

Христина Христова
Бъдещи протести предрече и главният икономист на КНСБ Любослав Костов: „Това мога да ви го гарантирам, тъй като 30 хил. души означават една пета от общото равнище на безработните в цялата страна. Това е шоково вдигане.“

„Мисля, че всяко административно звено трябва да бъде подложено на сериозен и качествен анализ – казва още Христина Христова. – При подобен анализ може да се окаже, че няколкото агенции в социалната сфера имат нисък административен капацитет и по-скоро се нуждаят от укрепване, отколкото от съкращаване – да не говорим за условията на труд в тях, за социалните работници и специалисти, за недостатъчно мотивиращото им възнаграждение. Повечето от тези специалисти работят пряко с хора, при това от уязвимите групи на социалнослабите, с увреждания, на възрастните и самотните, които се нуждаят от социални услуги и подкрепа. Въобще това ще бъде трудно.“

Социалният експерт признава, че съществуват многолюдни администрации и в министерства, и в общини, затова и е необходима спешна координация с Агенцията по заетостта. Освен това тя препоръчва в Плана за заетост за 2022 г. да се предвидят мерки за професионална преквалификация, тъй като много от съкратените ще се нуждаят от обучение преди отново да се включат в пазара на труда. „Това са хора като всички нас със своите семейства и проблеми, трябва да се подхожда много предпазливо и да им се оказва подкрепа“, апелира Христина Христова.

Съставил: Диана Цанкова по интервю на Грациела Ингелска от БНР-“Хр. Ботев”

Снимки: архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Авиобаза Враждебна в София отваря врати

За 10 май 16-а транспортна авиобаза Враждебна в София обяви Ден на отворените врати, съобщиха във Фейсбук от авиобазата.  Събитието е посветено на 40 години самолети L–410 и АН–26 в състава Военновъздушните сили на България. Вратите на..

публикувано на 09.05.24 в 21:10

Дъжд и облаци и в петък

В петък , 10 май, минималните температури в страната ще са между 8 и 13°, в София 9°. През деня облачността ще е значителна, с валежи, главно в Южна България. На североизток облачността ще намалява. Максималните температури ще са от 13 до 18°, в..

публикувано на 09.05.24 в 20:05

България днес - 9 май 2024 г.

В „България днес“ на 9 май отбелязваме Деня на Европа и проследяваме различните прояви в България по повод празника на обединена Европа, разказваме и за нейния химн, „Одата на радостта“ от Деветата симфония на Бетовен, чиято премиера се е..

публикувано на 09.05.24 в 19:00