Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Условия за влизане в България в условията на Covid-19

Снимка: БГНЕС

Във връзка с множеството запитвания заради предстоящи пътувания до България за коледните и новогодишните празници, Министерството на здравеопазването припомня, че гражданите, пристигащи от „Зелена“, „Оранжева“ и „Червена“, се допускат на територията на страната при представяне на: 

- Цифров Covid сертификат на ЕС за ваксинация или на аналогичен документ; 

или

- Цифров Covid сертификат на ЕС за преболедуване или на аналогичен документ; 

или

- Цифров Covid сертификат на ЕС за проведено изследване или на аналогичен документ. 

Гражданите, които не представят нито един от посочените документи, се поставят под карантина за 10 дни.  

За граждани, пристигащи от „Зелена“ и „Оранжева“ зона, карантината може да бъде отменена, ако бъде направено PCR изследване за Covid -19 или бърз антигенен тест не по-рано от 72 часа от пристигането в страната, т.е. след 3 дни, което е отрицателно.  

За лицата, пристигащи от „Червена“ зона, които не представят посочените документи, 10-дневната карантина не може да бъде отменена

На територията на страната не се допускат лица, пристигащи от следните държави от червената зона: Мозамбик, Боствана, Южна Африка, Лесото, Есватини, Намибия и Зимбабве, с изключение на лицата, които са български граждани и на лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства и задължително се поставят под карантина за срок от 10 дни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен баща беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните с възгласи “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено недостойнство..

публикувано на 30.06.24 в 17:36

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05