Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

В празничните дни много хора предприемат пътуване, за да посрещнат Коледа и Новата 2022 г. със своите близки и приятели, въпреки настоятелните препоръки на властите да си останат у дома с оглед динамичната ситуация покрай разпространението на Covid-19 и новия вариант „Омикрон“. Ако все пак сте решили да пътувате зад граници, следва да имате предвид актуалния режим за влизане в съответната държава, както и противоепидемичните мерки на територията й. Ето промените, които някои страни въведоха през последните дни:

Германия отмени изискването за дигитална регистрация и карантиниране след пристигането от България, тъй като страната ни вече не е във високо рисковата зона в класификация на института „Робърт Кох“.  Мярката влезе в сила от 19 декември.

В същото време МВнР напомня, че при пътуване от България, германската страна продължава да изисква за всички граждани, с изключение на децата под 12-годишна възраст, задължително да представят сертификат за преболедуване на Covid-19, сертификат за ваксинация или свидетелство за извършен тест.Швейцария въведе възможност за влизане в страната и с бърз антигенен тест. Считано от 20 декември 2021 г.  пристигащите граждани, без значение дали са ваксинирани или преболедували Covid-19, трябва да представят или отрицателен резултат от PCR тест, или отрицателен резултат от бърз антигенен тест. Досега възможността за бърз антигенен тест не бе предвидена.

Според новите правила PCR тестът трябва да е направен до 72 часа преди пристигането, а бързият антигенен тест трябва да е извършен до 24 часа преди влизане в страната. По информация на посолството ни в Берн, от 20  декември 2021 г. ваксинираните срещу Covid-19 и преболедувалите болестта ще бъдат освободени от изискването за повторен тест между 4-ия и 7-ия ден след влизането в страната.

За неваксинираните и непреболедувалите тестът следва да бъде направен повторно между 4-тия и 7-ия ден от влизането, като резултатът да бъде докладван на съответните кантонални власти. Остава задължително попълването на електронен формуляр преди пътуването и не по-рано от 48 ч. преди влизане в страната.

Австрия въведе допълнителни ограничителни мерки. От 20 декември влизащите в страната трябва да представят доказателство, че са ваксинирани (сертификатът не трябва да е по-стар от 270 дни) или преболедували (сертификатът за преболедуване не трябва да бъде по-стар от 180 дни) – спазване на т.нар. „правило 2G”.

Освен един от двата сертификата, пристигащите в Австрия, трябва да представят и отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа или да са си поставили бустерна доза ваксина.

Когато гражданите, отговарящи на правилото 2G, не представят резултат от тест или съответно нямат поставена бустерна доза, те ще бъдат поставени под карантина, от която могат да се освободят след PCR тест.

Също така пътуващите трябва предварително да се регистрират онлайн.

Гражданите, които не са имунизирани и не са преболедували в посочените срокове, ще бъдат поставени в незабавна 10-дневна карантина. Тя може да бъде прекратена на 5-ия ден след PCR тест. Новите изисквания не важат за деца под 12-годишна възраст, освен в случай че придружаващият ги не е поставено под карантина.

Швеция въвежда изискване за представяне на отрицателен тест за COVID-19 при пристигане в страната. Мярката влиза в сила от 28 декември и важи за лица над 12 годишна възраст, без значение дали са ваксинирани или са преболедували.Изискването се прилага включително и за гражданите на ЕС/Шенген. Тестът следва да е направен през последните 48 часа преди влизането в Швеция.Признават се четири вида тестове – PCR тестове, бързи антигенни тестове, LAMP-тестове и ТМА-тестове. 

Гърция въвежда нови ограничения за пътуващите, считано от 24 декември. Всички, които влизат в страната, независимо че представят на границата отрицателен тест за Covid-19, са задължени на втория и на четвъртия ден от престоя си да се тестват отново, съобщи министърът на здравеопазването Танос Плеврис. Напомняме, че считано от 19 декември властите въведоха задължителен отрицателния тест за коронавирус за влизащите в страната, независимо дали са ваксинирани или не. Пристигащите вече трябва да представят PCR тест, направен до 72 часа преди влизането през граничния пункт или антигенен тест направен до 24 часа преди пристигането. Отрицателен тест се изисква и за децата от 5-годишна възраст.

Латвия въведе нови мерки за влизане на територията й. От 24 декември, без значение дали притежават валиден Европейски цифров сертификат, лицата, които пристигат със самолет от Обединеното кралство, Дания, Норвегия, Швеция, Белгия, Ирландия, Германия и Руската федерация, са задължени да представят отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди качването на борда или бърз антигенен тест,направен не по-рано от 48 часа преди качването на борда.

Влизащите в Австрия без PCR тест с личен транспорт или по друг начин, следва да си направят тест в най-близката лаборатория в Латвия, възможно най-скоро и не по-късно от 24 часа. От новите мерки са освободени децата под 12-годишна възраст и транзитните пътници.

Нидерландия въведе нови изисквания при влизане от държави извън ЕС и Шенген.Считано от 22 декември 2021 г. всички пътници на възраст от и над 12 години пристигащи от територии  извън ЕС и Шенген, следва да предоставят отрицателен резултат от PCR тест, направен до 48 часа преди влизането в Нидерландия или негативен резултат от антигенен (бърз) тест за коронавирус, направен до 24 часа преди пристигането. Мярката важи и за напълно ваксинирани или за възстановени след преболедуване от Covid-19 лица.

Израел актуализира условията, при които чужди граждани могат да влизат на територията на страната. Въведените ограничения, които действат от 29.11.2021 г. са удължени за неограничен период. Според мярката, влизане на чужденци в Израел се допуска при определени условия само след предварително и изрично разрешение на Специалния комитет към Министерството на здравеопазването. Цялата налична информация е публикувана на страницата на Ситуационния център на МВнР.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00