Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ямболското буйно хоро на коледарите зарежда с добро настроение млади и стари

Ямболски коледарски буенек
Снимка: интернет

Повече от столетие, в дните на Бъдни вечер и Рождество Христово, коледарите в Ямбол заиграват в ритъма на отривист танц, наречен коледарски буенек. Традицията е единствена в България и от години приковава интереса на етнографи и краеведи. Възникнал в най- стария ямболски квартал Каргон, коледарският буенек е защитен от община Ямбол пред Патентното ведомство като запазена марка на ямболци. Коледарите са облечени с войнишки брич, бяла риза, елек, ботуши с шпори и кожен калпак, обкичен с пуканки и чемшир. Заедно те изпълняват в синхрон красивия буен танц, в права редица, тропайки с крака, удряйки ботуши, при което се разнася звънът на шпорите, а дружните им викове огласят квартала. Танцът буенек е заимстван от лазарските танци, като е допълнително адаптиран за мъжко изпълнение. Счита се, че характерният коледарски буенек, сродява момковия и моминия лазарски цикъл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30