Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Буяр Османи: Страхувам се да не влезем в нов гръцки сценарий

„Постигнат е голям напредък в преговорите с България. Това, което имаме на масата днес, е различно от предложението, което ни беше представено миналия октомври“, каза външният министър на Северна Македония Буяр Османи в интервю за македонската TV21. Той подчерта, че няма да се подписва нов договор с България, въпреки че е имало такива искания. „Това, което иска премиерът Кирил Петков – по същество е връщане към основния инструмент в Договора за приятелство – междуправителствената конференция. Сега е важно какво ще договорим за преговорната рамка“, каза той. Според него, отлагането на началото на преговорите за членство в ЕС няма да дестабилизира страната, но времето не работи в интерес „на“, а „срещу“ Северна Македония. „Най-големият ми страх е да не влезем в нов гръцки сценарий, т.е. да влезем в замразен конфликт с България, и това да се превърне в нова норма в нашите отношения“, подчерта Османи.

Без контрол на стоките между Сърбия, Северна Македония и Албания

Сръбският министър на земеделието Бранислав Недимович каза, че инициативата „Отворени Балкани“ между Сърбия, Северна Македония и Албания започва от понеделник, 3 януари. На границите вече няма да има спиране и контрол от фитосанитарната и ветеринарната инспекция. Пред РТС Недимович каза, че обменът между Сърбия, Северна Македония и Албания в хранителния сектор възлиза на 420 млн. евро с граничния контрол. „Представете си колко възможности се отварят в тази зона, няма да има чакане по границите“, каза Недимович. Той призова и други страни от региона да се присъединят към инициативата. По думите му тя не е заместител на ЕС, а е приемник на неговите ценности. Очаква се следващите три месеца да станат факт – общият пазар на труда и единното разрешително за работа.

На работното място в Кипър само с тест за коронавирус

Всички работещи в Кипър вече трябва да представят тест за коронавирус, за да отидат на работното си място. Служителите, ваксинирани с две дози или преболедували вируса през последните 6 месеца, трябва да представят PCR или бърз тест веднъж седмично. За неваксинираните служители е в сила изискването за 72-часов PCR или 48-часов бърз тест. От това изискване са освободени само получилите бустерна доза. Задължителното тестване на работещите е част от правителствените мерки срещу коронавируса, предаде кореспондентката на БНР в Кипър Бранислава Бобанац.

Строги Covid ограничения в Гърция

Строги ограничения, заради Covid-19, влизат в сила и в Гърция. Страната доближава рекордните 40 000 случая на новозаразени на ден. Силно активен е вариантът Омикрон, съобщава кореспондентката на БНР в Солун Катя Пеева. Ограничава се работното време на заведенията, има и забрана за пускане на музика. Клиентите масово отказват резервации. Собствениците на заведения настояват за компенсации, заради липсата на клиенти. Опозицията критикува правителството, че много късно е въвело контрол върху заведенията, които специалистите посочиха като огнища на разпространение на вируса.

Косово е в извънредно положение заради недостиг на електроенергия

Парламентът на Косово обяви 60-дневно извънредно положение поради недостиг на електроенергия, съобщава БГНЕС. При необходимост, извънредното положение може да бъде удължено с още 30 дни, обяви министърът на икономиката Артане Ризваноли. Извънредните мерки включват ограничаване на доставките за някои потребители. Причина за енергийната криза в Косово са растящите цени на енергията и остарелите топлоелектрически централи. Албания ще предложи да подпомогне Косово с 7680 МВт.ч на 31 декември и 1 януари. Албанското правителство няма да иска парично заплащане, но ще поиска от Косово да върне част от електроенергията на Албания през лятото.

9 милиона чуждестранни туристи са посетили Анталия през 2021 г.

През отминаващата 2021 година Анталия – един от най-важните туристически центрове на турското Средиземноморие, с неговите исторически и природни красоти, е била посетена от 9 002 217 чуждестранни туристи. Това е ръст със 164% спрямо 2020-та – първата година от Covid-пандемията, съобщават от валийството на окръга, цитирано от Турското радио и телевизия - TRT. Най-много са били туристите от Русия, следвани от тези от Украйна, Германия и Полша. Властите си обясняват това съживяване с ефективността на Програмата за сертифициране на хотели за безопасен туризъм и строгите мерките срещу Covid-19 в туристическите обекти.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС, srbija.gov.rs, Pixabay


Още от категорията

Три златни и един сребърен медал за българските ученици от Балканска олимпиада по информатика

България спечели три златни и един сребърен медал на Балканска олимпиада по информатика, която се проведе в Охрид. Златни медалисти са Даниел Койнов от Профилираната природо-математическа гимназия "Нанчо Попович" в Шумен, Борис Михов от СМГ..

публикувано на 30.09.24 в 18:05
Снимка: Посолство на Република България в Берлин

Ивелин Иванов от Русе спечели европейските дебати на немски език в Берлин

Ученикът от Средно училище с преподаване на немски език "Фридрих Шилер" в Русе Ивелин Иванов спечели финала в младежкото състезание по дебати на немски език "Jugend debattiert Europa" в Берлин, в което участваха младежи от 28 европейски държави...

публикувано на 30.09.24 в 12:36

Самолет е в готовност да отлети за евакуация на българи от Ливан

Екип на Държавния авиационен оператор е в готовност да излети за Ливан незабавно щом има зелена светлина за поетапна евакуация на българите там. Това е докладвано на служебния премиер Димитър Главчев в понеделник сутринта на среща в Министерския..

публикувано на 30.09.24 в 11:54