Пред преливащите от туристи зимни курорти като Банско, Боровец или Пампорово, мнозина предпочетоха да посрещнат Новата 2022 г. в закътания в полите на вр. Ком старопланински градец Берковица. По празниците местните хотели, къщи за гости и заведения там работиха на пълни обороти, при 100% заетост. За хижите под вр. Ком (2016 м.) резервациите започнали още през месец август, научаваме от Димитринка Цветкова от Туристическия информационен център в Берковица. Според нея, градът се утвърждава като популярна зимна дестинация, благодарение на красивия вр. Ком, откъдето се откриват спиращи дъха гледки, както и на ски зоната в подножието му:

Освен това, за разлика от големите курорти, цените тук са все още „народни“, по джоба на всеки. Нощувката в тукашните хижи няма да ви излезе повече от 20 лв. на вечер. Толкова ще ви струва и дневната ски карта, като за деца цената е 15 лв. Няма да ви се наложи и да чакате с часове на опашка, за да се вредите на влека, просто защото няма толкова народ. „Караш ски до премала и се радваш на красивата панорама “- обяснява Димитринка.
А какво да правим, когато няма сняг през зимата?

Това не спира гостите, защото Берковица, заедно с околностите, е рай за туризма. Не случайно красотите ѝ са възпети в творчеството на Иван Вазов, който временно е бил съдия в града. Тук патриархът на българската литература създава някои от своите най-големи шедьоври. В Берковица има къща-музей, посветена на него. А на връх Ком се издига негов барелеф, който посреща стотици туристи и през зимата. „От града до т.нар. Нова хижа, в подножието на вр. Ком се стига по асфалтов път за около 30-на минути. А от хижата до самия връх има чудесна пътека, която се преминава за около час и половина – два, дори при снежни условия.“ – пояснява Димитринка. Етнографският музей и градската художествена галерия са с широко отворени врати за гостите на Берковица. Както и тукашните ресторанти и механи, които пък наблягат на местната кухня и колорит. А какво да хапнем там ? :
„Могат да се опитат типични берковски ястия и всякакви неща от българската кухня. Като например берковска топеница – това е много вкусна салата разядка, или пък гювеч по берковски. Почти във всеки ресторант ще откриете нашенски ястия в менюто – обяснява Димитринка Цветкова. За обяд, между две ски спускания, тя препоръчва да се сгреем с шкембе чорба или пилешка супа. – Навсякъде ще бъдете посрещнати и обгрижени с топлина. Затова напоследък Берковица стана търсена уикенд дестинация“ – казва в заключение Димитринка Цветкова от ТИЦ Берковица.
Снимки: berkovitsa.bg, ТИЦ Берковица
Девин – "градът на минералната вода", се намира в един от най-живописните райони на България – скътан югозападната част на най-обширната българска планина Родопи, по течението на р. Въча. В околността му са разположени десетки природни и исторически..
Ако ви се отдаде случай, не пропускайте да посетите това мистично място в Западните Родопи, на пътя от Гоце Делчев в посока Сатовча и Доспат, известно като "Градище". На по-малко от два километра след село Долно Дряново вдясно, не може да..
Когато термометрите в София безмилостно доближат 40°C, въздухът става тежък като олово, улиците опустяват, а хората започват да търсят спасение в планината. Само на около час път с автомобил, северозападно от столицата , склоновете на Стара планина в..