Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

174 години от рождението на поета и революционера Христо Ботев

Пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина
Снимка: БГНЕС

На 6 януари България чества рождения ден на национлния герой, поета Христо Ботев. Роден в Калофер през 1848 г. заради своето свободолюбие емигрира във Влашко. Работи като словослагател във в-к „Дунавска зора“. Мести се от град на град, през 1872 г., край Букурещ временно живее заедно с революционния водач Васил Левски. Редактира и издава новия орган на национално освободителното движение в-к „Знаме”. През 1875 г. заедно със Стефан Стамболов издават знаковата стихосбирка „Песни и стихотворения".  

В подкрепа на Априлското въстание през 1876 г., Ботев организира чета и става нейн войвода. Превзема кораба „Радецки“ и заедно с четниците слиза на българския бряг на Дунав. Загива за свободата на България на връх Околчица.  

Година преди своя подвиг в писмо до приятел поетът и журналист пише: „Тая неделя гладувах два деня, а печатница вече имам.....Аз съм готов за целта (освобождението на България) да употребя сичките страшни средства, освен подлостта и лъжата, защото преди сичко трябва да сме човеци, после вече българи и патриоти“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ютюбъри от САЩ дойдоха в България, за да разберат, защо хората бягат от нея – вижте какво откриха

"80 часа в държавата, от която всички бягат" – така се казва документално филмче за България на известните създатели на съдържание в Yputube "Yes Theory", съобщава "Дневник". Авторите на видеото, което само за 3 дни събра над 1,1 милиона..

публикувано на 05.07.24 в 20:05

Слънце и по-високи температури в почивните дни

В събота , 6 юли, ще е слънчево, на места с купеста облачност в следобедните часове. Температурите ще продължат да се повишават. Минималните ще са между 15 и 21°, в София 17°. Максималните ще достигат 30 – 35°, в столицата 30°.  По..

публикувано на 05.07.24 в 19:45

България днес - 5 юли 2024 г.

В най-хубавия ден от седмицата – петък – се отдаваме на приятни срещи в "България днес" и мечти за морския бриз…От Емилия Юкер ще разберем как Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се подготвя за второто издание на..

публикувано на 05.07.24 в 19:00